30.6.2021

EHKÄISE – TESTAA – HOIDA JA NAUTI!

Ehkäise, Testaa, Hoida ja Nauti on Hivpointin uusi kampanja, joka lanseerataan Helsinki Pride viikolla 2021!

Hiviin ja muihin seksitauteihin on monta lähestymistapaa. Ehkäise – Testaa – Hoida – Nauti! -kampanja esittelee kolme keskeistä keinoa, jotka auttavat huolehtimaan omasta seksuaaliterveydestä ja nauttimaan seksistä. Kampanja on suunnattu homo-, bi- ja muille miehille, joilla on seksiä miesten kanssa ja sen on tarkoitus jatkua vuoden 2022 loppuun saakka.

Ehkäise ennalta!

Kondomi suojaa hivin lisäksi muilta seksitaudeilta

Edelleen, niin kuluneelta kuin se saattaa kuulostaa, on kondomin käyttäminen tehokas ja keskeisin tapa ennaltaehkäistä hivin ja muiden seksitautien tartuntoja. Vaikka hiviä voidaan ennaltaehkäistä myös prep-lääkityksellä, säilyttää kondomi paikkansa tärkeimpänä keinona torjua muita seksitauteja.

Kun kondomin käyttöä korostettiin pitkään ainoana tehokkaana keinona estää hiv-tartuntoja, tähän viestiin myös väsyttiin, ja jotkut saattoivat luopua sen käytöstä ilman perusteitakin. On hyvä tietää, että kondomeja on monenlaisia ja useimmiten vain kokeilemalla löytää itselleen soveltuvimman kondomin. Ja pitää muistaa, että kondomin paras ystävä on liukuvoide. Anaaliyhdynnässä tulee kondomin kanssa käyttää joko vesiliukoista tai silikonipohjaista liukuvoidetta, koska öljypohjaiset liukuvoiteet haurastavat kondomia. Liukuvoiteella on myös osuutensa nautinnossa, se nimittäin lisää sitä!

Lue lisää kondomin käytöstä täältä >>

Prep ennaltaehkäisee tehokkaasti hiv-tartunnalta

Kondomin käytön lisäksi prep-lääkityksestä on tullut tehokas tapa estää hiv-tartuntoja. Prep-lääkitys on ennen hiv-tartunnalle altistumista otettava lääkitys, jota voidaan ottaa päivittäin tai tarvittaessa. Prep estää tehokkaasti hivin tarttumisen suojaamattomassa seksissä. Prep-lääkityksen käyttö tapahtuu lääkärin seurannassa, johon sisältyy hivin ja muiden seksitautien testaus kolmen kuukauden välein. Prep suojaa hiviltä, mutta ei muilta seksitaudeilta.

Testaa!

Vaikka haluaisit ennaltaehkäistä tartuntoja, aina se ei onnistu syystä tai toisesta. Silloin testeissä käyminen on tärkeää. Tilanteissa, joissa mietit testiin menemistä, ei kannata miettiä vain mahdollisia oireita, sillä hiv-tartunnasta tai muista seksitaudeista ei välttämättä tule havaittavia oireita ollenkaan. Mahdollinen tartunta voidaan todeta vain testaamalla.

Mikäli sinulla on ollut suuseksiä (ilman kondomia), ei välttämättä riitä, että klamydia- ja tippuritesti otetaan virtsasta, vaan tarvitaan nielusta otettava näyte, jos olet nuollut tai imenyt toisen sukuelimiä. Näin voidaan luotettavasti löytää ja sulkea pois mahdolliset tartunnat. Ja vastaavasti, jos sinulla on ollut vastaanottavana osapuolena (bottomina) anaaliseksiä, siitä pitää mainita seksitautitesteissä käydessä, koska silloin testit tiedetään ottaa myös peräaukosta. Siispä seksitautitesteissä käydessä onkin oleellisen tärkeää mainita, millaista seksiä on ollut, jotta saat tarvittavat testit ja oikeanlaisen hoidon.

Lue lisää anaaliyhdynnästä, suuseksistä tai muista seksitavoista!

Hivpointin testauspalvelut miehille, joilla on seksiä miesten kanssa

Hoida!

Kun hiv-tartunta todetaan, aloitetaan hivin hoito Suomessa ja useimmissa muissakin maissa, joissa se on vain mahdollista, mahdollisemman pian. Kun hiv-lääkitystä syödään määräyksen mukaan, vähentää lääkitys hi-viruksen määrää kehossa hyvin alhaiselle tasolle, minkä seurauksena tartunnan saaneen immuunijärjestelmä toimii ja estää sairastumisen. Toimiva hiv-lääkitys laskee hi-virusmäärän jopa niin matalaksi, ettei sitä voida testeillä mitata (hiv-tartunta voidaan kuitenkin vasta-aineista todeta). Tällaista tilannetta kutsutaan ns. mittaamattomaksi virustasoksi. Mittaamattomalle virustasolle pääseminen ja sillä tasolla pysyminen on paras tapa hiv-positiiviselle pysyä terveenä. Toinen hyöty matalasta tai mittaamattomasta virustasosta on se, että hiv ei enää tartu suojaamattomassa seksissä. Hiv-tartunnan mahdollisimman aikaisesta toteamisesta ja hiv-lääkitykselle pääsemisestä onkin tullut erittäin tehokas keino ehkäistä uusia hiv-tartuntoja. Treatment as prevention (lyhenteenä Tasp) onkin ollut englanninkielisessä hivin ennaltaehkäisytyössä keskeinen slogan jo vuosikausia.

Jos haluaa suojautua hiv-tartunnalta ja seksiä ilman kondomia, on turvallisinta valita seksikumppanikseen hiv-positiivinen, hiv-lääkityksellä oleva kumppani. Suojaamaton seksi sellaisen kumppanin kanssa, joka ei tiedä hiv-statustaan tai joka ei ole prep-lääkityksellä, on sen sijaan potentiaalinen riski hiv-tartuntaan.

Hivin ohella myös muiden seksitautien hoitamien on tärkeää niin terveyden kuin jatkotartuntojenkin estämisen vuoksi.  Lue lisää muista seksitaudeista täältä >>

Ja sitten nautitaan!  

Kaikkein tärkeintähän monelle seksissä on sen tuottama nautinto. Kysymykseen nautinnosta ja miten se saavutetaan, ei ole vakiovastausta. Kutenkin voisi sanoa, kuten muutamia vuosia sitten Hivpointin ja Positiiviset ry:n Seksipertti-kampanjassa asia ilmaistiin ”tieto lisää nautintoa!”. Kun seuraat tämän kampanjan perusviestejä seksitautien ehkäisemisestä, testaamisesta ja hoitamisesta, pystyt toivottavasti nauttimaan seksistä ilman turhaa stressiä ja huolta!  

Oletko sinä jo miettinyt oman turvaseksistrategiasi?

EHKÄISE – TESTAA – HOIDA – NAUTI -kampanjasivulta saat tietoa ja tukea omiin valintoihisi.