Hepatiitit

A- ja B-hepatiitit

Hepatiitit ovat maailman yleisimpiä tauteja. Hepatiitti A- ja B -yhdistelmärokote, esimerkiksi Twinrix, suojaa sekä A- että B-hepatiittiviruksen aiheuttamilta maksatulehduksilta. Hepatiitti A tarttuu lähes aina saastuneen ruuan ja juoman välityksellä matkoilla maissa, joissa on huono hygieniataso.  Seksitavoista peräaukon nuolemiseen liittyy tartuntariski. Hepatiitti B leviää kuten hiv: suojaamattomassa seksissä tai veren välityksellä. Hepatiitti B tarttuu huomattavasti helpommin kuin hiv. Homo- ja bimiesten on suositeltavaa ottaa A- ja B-hepatiittirokotteet tai yhdistelmärokote. A- ja B-hepatiittirokotteet ovat kansallisen rokotusohjelman mukaan maksuttomia miehille, joilla on seksiä miesten kanssa. Rokotteen voi hakea omalta terveysasemalta tai Hivpointin Checkpoint-palvelusta Helsingissä.

C-hepatiitti

C-hepatiitti on Suomessa yleisin hepatiitti. Se tarttuu veren välityksellä. Mikäli seksin aikana elimistöön tai limakalvoille pääsee infektoitunutta verta, riski on olemassa. C-hepatiittiin ei ole rokotetta. Suurin osa sairastaa taudin oireettomana.

Seksiteitse tarttuvat taudit ovat lisääntyneet viime vuosina huomattavasti miesten välisessä seksissä. Maailmalla miesten välisessä seksissä saadut C-hepatiitti tartunnat ovat lisääntyneen paljolti suojaamattoman anaaliseksin seurauksena. Suomessa hepatiitti C-tartuntoja todetaan vuodessa yli 1000, joista suurin osa suonensisäisiä huumeita käyttävillä. Alle 100 tartuntaa arvioidaan olevan seksiteitse saatu.

Noin 20–45 % akuuteista infektioista paranee spontaanisti ilman lääkehoitoa alle viidessä vuodessa. Osa tartunnoista jää pysyväksi ja johtaa pitkän ajan kuluessa esim. maksakirroosiin. C-hepatiittiviruksen eteneminen on hyvin hidasta ja tavallisesti hoitoa ei aloiteta. Hoidon perusteena on merkittävä maksavaurio.

Hepatiitin testaaminen ja mahdollisen virustartunnan seuranta on tärkeää. C-hepatiitin hoitomahdollisuudet ovat merkittävästi parantuneet viimeisten vuosien aikana. C-hepatiitin hoitoon on kehitetty useita lääkkeitä, joiden vaikutuksesta yli 90 % paranee 8–24 viikon hoidolla.

Miten C-hepatiitti tarttuu seksissä?

C-hepatiitti voi tarttua suojaamattomassa anaaliseksissä, nyrkkinainnissa eli fistauksessa ja yhteiskäytössä olevien seksilelujen välityksellä, mikäli elimistöön tai limakalvoille pääsee infektoitunutta verta. C-hepatiitti tartuntariski on siis suuri seksitavoissa, joissa voi esiintyä limakalvo vaurioita ja verenvuotoa. Virus pysyy elimistön ulkopuolella tartuttavana huomattavasti pidempään kun hi-virus, joten C-hepatiitti tarttuu suojaamattomassa seksissä huomattavasti helpommin kuin hiv.

Miten suojautua?

Hepatiitti C-virukselta suojautumiseen pätevät samat turvallisemman seksin käytännöt kuin hiviltä suojautumiseenkin. Anaaliyhdynnässä tulee käyttää kondomia ja vesiliukoista tai silikonipohjaista liukuvoidetta. Nyrkkinainnissa tulee käyttää kertakäyttöisiä hanskoja sekä runsaasti liukuvoidetta. Seksilelut tulee pestä käyttäjien välillä tai käyttää niiden suojana kondomia. Ryhmäseksitilanteissa kondomi tulee vaihtaa aina kuin seksikumppani vaihtuu ja hanskat tulee vaihtaa aina fistattavan vaihtuessa.

Hepatiitti C -testaus perusterveydenhuollossa

C-hepatiitti luokitellaan seksitauteihin, mutta useimmiten se liitetään vain suonensisäisten huumeiden käyttäjiin. Veren välityksellä tarttuvana se on pistoshuumeiden käyttäjillä yleinen. Seksiin liittyvää C-hepatiittiriskiä ei osata usein arvioida terveydenhuollossa, koska seksitapojen ja riskien puheeksiotto ja seksistä puhuminen koetaan hankalaksi terveysalan ammattilaisten keskuudessa. Näin testiä ei osata tarjota vaan testiin pääsy edellyttää lähes aina asiakkaan omaa pyyntöä perusteluineen.

Hepatiitti C testataan verikokeella. C-hepatiitin vasta-aineet ilmaantuvat yleensä hitaasti, 1-4 kuukauden kuluessa tartunnasta. C-hepatiitin vasta-ainepositiivisuus varmennetaan aina muilla testeillä. Mahdollisen kantajuuden poissulkemiseksi suositellaan HCV-RNA-PCR-testiä, jossa selvitetään onko elimistössä C-hepatiittivirusta. Ellei virusta löydy, hepatiitti C on parantunut spontaanisti.

C-hepatiitin pikatestaus

Kuten hiv-testaukseen, myös C-hepatiittiin on olemassa pikatestejä. Hepatiitti-C-pikatesti tehdään sormenpäästä otettavasta verinäytteestä ja tuloksen testistä saa 20 minuutin kuluttua. Pikatestillä haetaan vasta-aineita. Testi ei pysty erottelemaan, että onko kyseessä tuore akuutti infektio, aikaisemmin saatu tai spontaanisti parantunut tartunta vai hoitamaton C-hepatiittitartunta. Vasta-aineet jäävät vereen parantumisesta tai hoidetusta infektiosta huolimatta. Hivpointin Checkpoint-palvelussa hepatiitti C-testejä tehdään tarvekartoituksen perusteella.