Eri seksitavoissa on erilaiset riskit hiv- ja seksitautitartunnoille

Kuvassa henkilö pitää kädessään kasaa erilaisia kondomeja.

Sivu on viimeksi tarkistettu 16.2.2024

Riskit seksitautitartuntoihin ovat erilaiset eri seksitavoissa. Tästä osiosta löydät tietoa yleisimmistä seksitavoista ja niihin liittyvistä seksitautien tartuntariskeistä sekä siitä, miten seksitauteja voidaan ehkäistä tehokkaasti eri seksitavoissa.

Sukuelinten hyväileminen käsin

Genitaalien eli sukuelinten hyväily käsillä on erittäin yleinen seksitapa.Omia ja kumppanin sukuelimiä voi hyväillä käsin monin eri tavoin. Käsillä hyväilemisessä voi käyttää liukasteena erilaisia hierontaöljyjä tai liukuvoiteita. Sylkeä ei suositella käytettävän liukasteena.

Seksitaudit voivat tarttua hyväilytilanteessa, jos bakteeria tai virusta sisältävää eritettä pääsee käsien välityksellä toisen limakalvoille. Limakalvoa on esimerkiksi suussa, peräaukossa, emättimessä, peniksessä ja silmässä. Tartuttavia eritteitä ovat emätinerite, siemenneste, peniksen esiliukaste tai peräaukon lima. Tällä tavoin voivat tarttua seuraavat seksitaudit: genitaaliherpes, kondylooma, klamydia ja tippuri sekä kuppa. Hiv-tartunnan riskiä ei ole, vaikka eritteitä pääsee limakalvoille käsien välityksellä, sillä hiv ei säily tartuttavana elimistön ulkopuolella.

Sukuelinten hyväileminen käsin on seksitautien suhteen turvallista seksiä silloin, kun kumppanin eritteitä (emätinerite, siemenneste tai peniksen esiliukaste) ei pääse toisen osapuolen limakalvoille, kuten sukuelimiin.

Seksitautitartunnoilta suojaudutaan käsin hyväilyssä välttämällä emätineritteen, peniksen esiliukasteen tai siemennesteen pääsy toisen osapuolen limakalvoille.

Suuseksi

Suuseksi on yleinen seksitapa, jolla tarkoitetaan kumppanin sukuelinten hyväilyä suulla. Suuseksissä sukuelimiä voi muun muassa nuolla, imeä ja suudella ja samaan aikaan hyväillä myös käsin. Kun peräaukkoa hyväillään suulla tai nuollaan, tästä seksitavasta käytetään yleisemmin nimitystä ”rimming”. Lue lisää rimmingistä täältä.

Suuseksissä koko vulvan aluetta (häpyhuulet, klitoris, emätin) voi hyväillä kielellä, suudella ja imeä kevyesti. Emättimen suuta voi hyväillä kielellä ja kielen voi työntää emättimeen. Klitorista voi nuolla, suudella ja imeä suoraan ja emättimen aukon ympäriltä. Penistä voi nuolla varresta tai peniksen voi ottaa suuhun. Penistä voi imeä kevyesti tai pitää huulia peniksen ympärillä ja liikuttaa suuta ylös-alas peniksen ympärillä. Myös kiveksiä ja kivesten ja peräaukon välistä aluetta voi hyväillä suulla tai painella kevyesti käsin. Suuseksissä, kuten muissakin seksitavoissa on tärkeää kommunikoida kumppanin kanssa siitä, mikä tuntuu hyvältä ja mitkä kosketukset eivät miellytä. Kumppanilta kannattaa kysyä, miltä tietty kosketus tuntuu, ja toisaalta kannattaa itse aktiivisesti kertoa, millainen kosketus tuntuu hyvältä ja mikä ei.

Seksitaudit voivat tarttua suuseksissä. Klamydia, tippuri, herpes, kondylooma ja kuppa voivat tarttua suuseksissä, suusta sukuelimiin tai sukuelimistä suuhun. Pieni hiv-tartunnan riski suuseksissä on ainoastaan sillä osapuolella, joka saa siemennestettä, esiliukastetta tai emätineritettä suuhun. Hiv-tartunnan riski on suuseksissä huomattavasti pienempi kuin emätin- tai anaaliyhdynnässä.

Seksitautien tarttumisen suuseksissä voi ehkäistä käyttämällä kondomia peniksen päällä tai suuseksisuojaa emättimen tai peräaukon päällä. Herpeksen ja kondylooman tarttumista kondomi ja suuseksisuoja eivät estä 100 %, sillä kumpikin voi tarttua myös limakalvoja ympäröivältä iho-alueelta.

Limakalvokontakti – sukuelinten hierominen toisiaan vasten

Limakalvokontaktilla tarkoitetaan seksitilanteita, jossa kehon limakalvot ovat suorassa kosketuksessa keskenään. Tällaisia seksitapoja, joissa on suora limakalvokontakti, ovat esimerkiksi emätin- ja anaaliyhdyntä. Limakalvokontakti tapahtuu myös silloin, kun sukuelimiä hierotaan yhteen ilman, että välissä on alusvaatteita tai muuta suojaa.

Seksitaudit voivat tarttua seksitilanteissa, joissa on limakalvokontakti, kuten emätinyhdynnässä ja anaaliyhdynnässä. Seksitaudit voivat tarttua myös seksitilanteessa, jossa hierotaan paljaita sukuelimiä toisiaan vasten ilman yhdyntää. Vaatteet päällä seksitaudin riskiä ei ole. Klamydia, tippuri, herpes, kondylooma ja kuppa voivat tarttua limakalvokontaktissa, jossa sukuelimiä hierotaan yhteen. Hiv-tartunnan riskiä ei ole seksitilanteessa, jossa tapahtuu ainoastaan sukuelinten hieromista yhteen.

Seksitautien tarttumisen voi ehkäistä käyttämällä kondomia peniksen päällä tai suuseksisuojaa emätinten välissä. Herpeksen ja kondylooman tarttumista kondomi ja suuseksisuoja eivät estä 100 %, sillä kumpikin voi tarttua myös limakalvoja ympäröivältä iho-alueelta.

Penis-emätinyhdyntä

Penis-emätinyhdyntä on yksi seksitapa muiden joukossa, ei synonyymi seksille. Yhdyntä voi olla tärkeä osa seksiä tai vain pieni osa sitä. Yhdyntä voi päättyä orgasmiin ja siemensyöksyyn, mutta sen ei aina tarvitse päättyä jompaankumpaan tai molempiin. Yhdynnästä voi edetä muihin seksitapoihin ja jatkaa taas yhdyntään – jos siltä tuntuu. Penis-emätinyhdynnässä on raskauden mahdollisuus, joten raskauden ehkäisystä on tarvittaessa huolehdittava. Lue lisää raskauden ehkäisystä tästä.

Emätinyhdynnässä erektiossa olevaa penistä liikutellaan emättimessä eli vaginassa. Penis-emätin-yhdyntään voi edetä, kun seksin osapuolet haluavat sitä, ovat kiihottuneita ja kun emättimestä on erittynyt tarpeeksi kosteuttavaa emätineritettä. Emätineritteen erittymisen määrä ja erittymisen tahti ovat kuitenkin yksilöllisiä. Kosteutta voi helposti lisätä käyttämällä liukuvoidetta. Liukuvoide lisää seksuaalista nautintoa yhdynnässä ja ehkäisee limakalvojen hiertymistä. Liukaste on kondomin kanssa tärkeä, sillä se ehkäisee kondomin rikkoutumista. Sylkeä ei suositella käytettävän liukasteena, sillä on pieni mahdollisuus, että tippuri tarttuisi syljen välityksellä.

Hiv ja muut seksitaudit voivat tarttua penis-emätinyhdynnässä yhdynnän molemmille osapuolille. Lue lisää seksitaudeista täältä.

Kondomi suojaa oikein käytettynä seksitautien tarttumiselta emätinyhdynnässä. Kondomia tulee käyttää koko yhdynnän ajan. Kondomin kestävyyden kannalta luisto on yhdynnässä tärkeää ja liukuvoidetta voi käyttää tarvittaessa liukasteena yhdynnässä. Lue lisää kondomista ja liukuvoiteesta tästä. Herpeksen ja kondylooman tarttumista kondomi ei estä 100 %, sillä nämä seksitaudit voivat tarttua myös limakalvoja ympäröivältä iho-alueelta.

Penis-anaaliyhdyntä

Penis-anaaliyhdynnässä erektiossa olevaa penistä liikutetaan kumppanin peräaukossa. Ennen anaaliyhdynnän kokeilemista kannattaa valmistautua tutustumalla omaan anaalin anatomiaan esimerkiksi itsetyydytyksen yhteydessä. Oppaasta Anaaliseksin ABC löytyy hyvää tietoa anaaliseksistä ja siihen valmistautumisesta. Anaaliyhdyntään kumppanin kanssa kannattaa valmistautua keskustelemalla toiveista ja odotuksista liittyen anaaliyhdyntään sekä sopia turvallisuuteen liittyvistä asioista. Näitä ovat seksitautien ehkäisy ja se, että yhdyntää kokeillaan sopivaan tahtiin.

Ennen anaaliyhdyntää on tärkeää varata aikaa hyväilyyn, rentoutumiseen ja kiihottumiseen. Anaaliyhdynnän aikana on hyvä seurata niin oman kehon tuntemuksia kuin kumppanin reaktioita. Anaaliyhdyntää ei tule kokeilla liian rajusti tai valmistautumatta, sillä se voi aiheuttaa kipua ja vahinkoa sulkijalihakselle ja limakalvoille. Asentoja anaaliyhdynnän harrastamiseen on useita. Anaaliyhdynnässä on erittäin tärkeää huolehtia riittävästä liukasteen määrästä, sillä peräaukossa ei ole juurikaan luontaista kosteutta. Liukuvoidetta tulee levittää runsaasti sekä peräaukkoon että penikseen tai seksivälineeseen. Sopivassa asennossa, kiihottuneena ja turvallisessa tilanteessa anaaliyhdyntä on nautinnollista ja tuottaa seksuaalista mielihyvää.

Hiv ja muut seksitaudit voivat tarttua anaaliyhdynnässä. Anaaliyhdyntä ilman kondomia on hivin kannalta kaikkein tartuttavin seksitapa, sillä peräaukossa on vain vähän luontaista kosteutta ja limakalvot ovat herkät haavaumille. Suurin hiv-riski on suojaamattomassa anaaliyhdynnässä vastaanottavalla (bottom) osapuolella, mutta hiv-tartunnan voi saada myös sisääntyöntyvä (top) osapuoli. Bakteeriperäiset seksitaudit, kuten klamydia, tippuri ja kuppa tarttuvat hiviä helpommin. Anaaliyhdynnässä voivat tarttua myös herpes ja kondylooma. Hepatiitti B voi tarttua anaaliyhdynnässä ilman kondomia ja hepatiitti C voi tarttua seksin välityksellä tilanteissa, joissa elimistöön tai limakalvoille pääsee virusta sisältävää verta. Lisää tietoa eri seksitaudeista täältä.

Anaaliyhdynnässä ehkäistään seksitauteja käyttämällä kondomia peniksen päällä ja lisäämällä runsaasti vesi-, silikoni- tai yhdistelmäliukuvoidetta sekä peräaukkoon että kondomin päälle. Herpeksen ja kondylooman tarttumista kondomi ei estä 100 %, sillä kumpikin voi tarttua myös limakalvoja ympäröivältä iho-alueelta.

Peräaukon hyväily sormin ja suulla

Anaalin alueen käsillä tai sormilla hyväileminen ja peräaukon nuoleminen (rimming) ovat tapoja tehdä anaaliseksiä. Peräaukon hyväileminen sormin on hyvä tapa tutustua peräaukon alueeseen ja sen hyväilyyn myös ennen anaaliyhdynnän kokeilemista. Kynnet on syytä pitää lyhyinä, etteivät peräaukon limakalvot vaurioidu. Koko peräaukkoa ympäröivä hermosto on herkkä koskettelulle ja pelkästään peräaukon nuolemisella on mahdollista saada orgasmi.

Seksitaudit voivat tarttua peräaukon hyväilyssä käsin, jos bakteeria tai virusta sisältävää eritettä pääsee käsien välityksellä toisen peräaukkoon tai peräaukon limaa kumppanin limakalvoille. Limakalvoa on esimerkiksi suussa, peräaukossa, emättimessä, peniksessä ja silmässä. Tartuttavia eritteitä ovat emätinerite, siemenneste, peniksen esiliukaste tai peräaukon lima. Tällä tavoin voivat tarttua seuraavat seksitaudit: genitaaliherpes, kondylooma, klamydia ja tippuri sekä kuppa. Hiv-tartunnan riskiä ei ole, vaikka eritteitä pääsee limakalvoille käsien välityksellä, sillä hiv ei säily tartuttavana elimistön ulkopuolella.

Seksitautien tarttumista käsillä hyväilyssä ehkäistään välttämällä emätineritteen, peniksen esiliukasteen, siemennesteen tai peräaukon liman pääsy toisen osapuolen limakalvoille.

Peräaukon nuolemisessa eli rimmingissä ei ole hiv-tartunnan riskiä. Peräaukon nuolemisessa on riskinä klamydian, tippurin, kupan, kondylooman tai herpeksen tarttuminen suuhun tai suusta peräaukkoon. Lisäksi esimerkiksi A-hepatiitti ja eräät suolistobakteerit tai -loiset voivat tarttua peräaukkoa nuollessa.

Suuseksisuojan käyttäminen peräaukon nuolemisen aikana ehkäisee seksitautitartuntoja. Lue lisää suuseksisuojasta tästä.

Seksilelut ja -välineet

Erilaisia seksivälineitä voi käyttää tuomaan nautintoa itsetyydytyksessä ja seksissä kumppanin kanssa. Seksilelut tai seksivälineet voivat olla olennainen osa omaa seksuaalisuuden toteuttamista. Seksivälineitä on paljon erilaisia ja niiden käyttötarkoitukset ovat erilaisia. Seksivälineiden valitsemisessa kannattaa panostaa laatuun. Seksivälineitä voi ostaa kivijalkakaupoista, isoista ruokakaupoista, apteekeista ja verkkokaupoista. Seksilelujen ostamiselle ei ole ikärajaa. Erilaisia seksivälineitä ovat esimerkiksi hieromasauvat, kuten dildot tai vibraattorit. Anaaliseksiin erityisiä seksivälineitä ovat esimerkiksi anaalitapit tai anaalikuulat. Liukuvoide on hyvä lisä, kun käytetään seksivälineitä. Seksivälineitä valmistetaan erilaisista materiaaleista, kuten silikonista tai muoviseoksista. Seksivälineen materiaali on hyvä ottaa huomioon, kun valitaan sen kanssa sopiva liukuvoide. Silikonista valmistetun seksivälineen kanssa ei kannata käyttää silikonipohjaista liukuvoidetta, koska se voi vaurioittaa seksivälinettä. Vesiliukoinen liukuvoide sopii kaikkiin seksivälineisiin.

Seksiväline puhdistetaan pesemällä se miedolla tai hajusteettomalla saippualla ja vedellä. Välineen tulee antaa kuivua kunnolla. Seksivälineet voi myös desinfioida keittämällä ne muutaman minuutin ajan, jos välineessä ei ole pattereita. Seksivälineissä on tuotekohtaisia hoito-ohjeita.

Seksitaudit voivat tarttua seksivälineiden välityksellä, mikäli välineellä hyväillään useampaa henkilöä tai välinettä siirretään emättimen ja peräaukon välillä. Periaate seksitautien tarttumiselle on sama kuin käsillä hyväilyssä: jos emätineritettä, siemennestettä tai peräaukon limaa pääsee toisen osapuolen limakalvoille (sukuelimet, peräaukko, suu), on seksitaudin tarttuminen mahdollista. Tällä tavalla tarttuvia seksitauteja ovat herpes, kondylooma, klamydia, tippuri ja kuppa. Seksivälineiden yhteiskäytössä hiv-tartunnan riski on hyvin pieni.

Jos seksivälineellä on seksitilanteessa useampi käyttäjä, seksitautien tarttumisen ehkäisemiseksi seksivälineen päällä tulee käyttää kondomia. Kondomi tulee vaihtaa, kun hyväiltävänä oleva henkilö vaihtuu tai seksilelua siirretään peräaukon ja emättimen välillä. Vaihtoehtoisesti väline tulee pestä huolellisesti lämpimällä vedellä hyväiltävänä olevan henkilön vaihtuessa.

Seksileluja käytettäessä on huomioitava, että mitä pidempi ja leveämpi seksilelu on, sitä suurempi on riski, että se rikkoo peräsuolen limakalvoja.

Anaaliseksiin tarkoitettujen välineiden yhteiskäytössä on seksitautien tarttumisen riski. Jos samoja seksileluja käyttää useampi kuin yksi ihminen, seksitautien tarttumisen voi estää laittamalla seksilelujen päälle uuden kondomin aina, kun hyväiltävänä oleva henkilö vaihtuu, tai pesemällä ne huolellisesti lämpimällä vedellä käyttäjien välillä. Välineet voivat olla myös henkilökohtaisia ja niitä ei jaeta toisten kesken.

  • Anaaliseksiin tarkoitettuja leluja ei voi siirtää suoraan emättimeen, vaan ne tulee puhdistaa välissä. Peräaukosta voi siirtyä emättimeen sinne sopimattomia bakteereja, mikä voi aiheuttaa tulehduksen. Myös seksitaudit voivat tarttua peräaukosta emättimeen tai toisin päin.
  • Kun käytetään seksivälinettä peräaukkoon, seksivälineeseen ja peräaukkoon tulee lisätä runsaasti liukuvoidetta, jotta peräaukon limakalvot pysyvät kunnossa ja seksi on nautinnollisempaa ja turvallisempaa.