27.8.2018

Tiedote: Hiv-testin voi tehdä itse kotoa käsin

Hiv-testaus, sormenpäästä otetaan verinäytettä.

Joka kymmenes suomalaisista hiv-tartunnan saaneista ei tiedä sairaudestaan. Mitä aiemmin tartunta todetaan, sitä paremmat edellytykset hiviä on hoitaa. Kotona tehtävä hiv-testi madaltaa kynnystä testauttaa itsensä ajoissa, toivoo testin jakelija.

Orion Diagnostica tuo Suomen markkinoille hiv-kotitestin, jonka avulla henkilö voi itse testata, onko hän saanut tartunnan. Suomalaisiin apteekkeihin ja Hivpointin verkkokauppaan on tulossa 27.8.2018 alkaen myyntiin kotikäyttöön tarkoitettu CE-merkitty hiv-pikatesti. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on evaluoinut testin. Kansalaisjärjestö Hivpoint on ollut mukana testin käytettävyyden arvioinnissa, jossa kartoitettiin testin helppokäyttöisyyttä ja ohjeistuksen ymmärrettävyyttä.

Tiedotustilaisuus medialle järjestetään GLO Hotel Kluuvissa Helsingissä ma 27.8.18 klo 9:30. Tilaisuudessa Orion Diagnostica, THL:n tutkimuspäällikkö Henrikki Brummer-Korvenkontio sekä Hivpoint kertovat hiv-tilanteesta Suomessa, hiv-kotitestauksesta ja testin myyntikanavista.

Autotest VIH –hiv-kotitesti on helppokäyttöinen sormenpääverinäytteestä otettava hiv-pikatesti. Testin suorittamiseen kuluu noin viisi minuuttia ja tulos on luettavissa 15 minuutin kuluttua. Testin mittaamat vasta-aineet ovat havaittavissa, kun altistustilanteesta on kulunut kolme kuukautta, kertoo testin jakelija.

Hivpointin toiminnanjohtaja Jukka Keronen uskoo kotitestin madaltavan kynnystä tehdä hiv-testi.

Kotitesti tarjoaa uuden helpon mahdollisuuden testata hiv. On tärkeää saada tieto mahdollisesta tartunnasta, jotta lääkitys voidaan aloittaa. Hyvän hoidon ansiosta elämää voi jatkaa tavalliseen tapaan. Lääkehoito vähentää uusia tartuntoja, koska hiv-lääkkeet estävät jatkotartunnat myös seksissä ilman kondomia.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuspäällikkö Henrikki Brummer-Korvenkontio toivoo kotitestien aikaistavan uusien tartuntojen toteamista.

Myöhään todettujen hiv-tartuntojen osuus on Suomessa korkea. Noin puolet uusista tartunnoista todetaan myöhään, useampi vuosi tartunnan jälkeen ja lähes neljännes hyvin myöhään aids-vaiheessa tai lähellä sitä. Tartuntojen myöhäinen toteaminen lisää jatkotartuntojen määrää sekä heikentää hoidon ennustetta. Kotitestit tuovat lisämahdollisuuden tartunnan varhaistoteamiseen.

Suomessa hiv-tartunnat saadaan pääosin suojaamattoman seksin välityksellä. Hiv-testiin voi hakeutua oman terveysaseman ja työterveyshuollon lisäksi esimerkiksi sukupuolitautien poliklinikoille tai järjestöjen matalan kynnyksen paikkoihin. Hiv-testiin hakeutuminen voi kuitenkin olla hankalaa etenkin pienellä paikkakunnalla, jossa kaikki tuntevat toisensa.

Hivpointin neuvova puhelin on käytössä kaikissa pulmatilanteissa testin tekemiseen liittyen. Positiivisen tuloksen saanut henkilö saa neuvontapuhelimesta tukea, tietoa ja neuvoja. Positiivinen testitulos on aina varmistettava esimerkiksi terveyskeskuksessa tai Hivpointin toimipisteessä.

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:

Orion Diagnostica: Kaisa Tarkkanen, toimitusjohtaja. Puh. 010 426 3268.
Hivpoint: Jukka Keronen, toiminnanjohtaja. Puh. 040 564 8814.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos: Henrikki Brummer-Korvenkontio. Puh. 029 524 8455.

Tilaisuuden yhteyshenkilöt

Asiakaspäällikkö Laura Aulu, laura.aulu@oriondiagnostica.fi, Puh. 010 426 4651.
Tiedottaja Anni Pätilä, anni.patila@hivpoint.fi, Puh. 040 1209020.

Orion Diagnostica Oy

Orion Diagnostica on johtava IVD-alan yritys, joka keskittyy vieritestaukseen. Kehitämme, valmistamme ja markkinoimme nopeita, luotettavia ja helppokäyttöisiä diagnostisia testejä ja testiratkaisuja terveydenhuollon ammattilaisille, erityisesti perusterveydenhuollossa. Tuotteemme ovat tukeneet terveydenhuollon ammattilaisia oikeiden hoitopäätösten tekemisessä ja potilaan tilan seuraamisessa jo yli 40 vuoden ajan.  Toimintamme kattaa yli 60 maata ja 90 % myynnistämme tulee kansainvälisiltä markkinoilta. Maailmanlaajuisesti asiakkaillamme on käytössä lähes 50,000 QuikRead®– ja QuikRead go® – testisysteemiä. Meillä on noin 300 työntekijää ja pääkonttorimme sijaitsee Espoossa. Vuoden 2017 liikevaihtomme oli 54 MEUR. Orion Diagnostica Oy:n omistaa pohjoismaisen pääomasijoitusyhtiö Axcel Management A/S:n hallinnoima sijoitusrahasto.

Hivpoint

Hiv-säätiön ylläpitämän Hivpointin tarkoituksena on hiv-tartuntojen ennaltaehkäiseminen, tartunnan saaneiden, tartunnasta huolestuneiden ja heidän läheisten tukeminen sekä hiv-tartunnan saaneiden ihmis- ja perusoikeuksien edistäminen. Hivpoint toteuttaa ja kehittää hiv-tartuntojen ennaltaehkäisyyn ja seksuaaliterveyden edistämiseen tähtääviä testaus-, neuvonta- ja tukipalveluja sekä vaikuttamistyön muotoja.


Kommentoi: