Skydd mot hiv och andra könssjukdomar

Kondomi ehkäisee tehokkaasti eri seksitauteja. Kuvassa paljon erilaisia kondomeja.

Sidan granskades senast 23.9.2020

Hur du skyddar dig mot hiv och andra könssjukdomar?

Fungerande metoder är:

  • Korrekt användning av kondom eller slicklapp
  • Säker sex
  • Användning av vattenlösligt eller silikonbaserat glidmedel när det behövs
  • Sterila knarknålar och sprutor endast i eget bruk

Med säker sex menas all sex där blod, sperma, försats eller slidsekret inte kommer i beröring med partnerns slemhinnor. Kondomen är det enda preventivmedlet som rätt använt förhindrar hiv och andra könssjukdomar. Den förhindrar också oplanerad graviditet.

Vem som helst kan få hiv. Det syns inte utåt. Majoriteten av hivfall i Finland uppstår via oskyddad sex.

Kondomen är ett effektivt skydd mot hiv och andra könssjukdomar

Kondomer är ett bra sätt att skydda dig själv mot hiv och andra könssjukdomar. Det är viktigt att du hittar en kondom som passar dig och din partner. Det enda sättet att hitta rätt är att testa olika kondomer. Om kondomen är för stor kan den lätt glida av under samlaget och om den är för liten kan den lätt gå sönder.

Det finns många olika slags kondomer. De finns i många storlekar, former och smaker. Alla kan hitta en kondom som passar dem. Du kan köpa kondomer till exempel i livsmedelsbutiker, nätbutiker och på apotek.

Glidmedel gör sex skönare och hjälper att skydda dig mot könssjukdomar

Du kan använda ett glidmedel med kondomen. Glidmedel är en vätska eller gel som du kan använda under sex för att göra slidan, penis eller analområdet våtare. Glidmedlet skyddar mot hudskador och minskar risken för att kondomen går sönder. Dessutom gör glidmedlet sex skönare.

Det finns olika sorters glidmedel: vattenbaserade, oljebaserade och silikonbaserade. Det är viktigt att välja rätt glidmedel med kondomen. Använd inte oljebaserade glidmedel med vanliga latexkondomer, för kondomen kan gå sönder då. Vattenbaserade och silikonbaserade glidmedel kan användas med alla kondomer.