Hiv test

Hiv-testaus pikatestillä Hivpointissa

Sidan granskades senast 19.4.2021

Om man har haft oskyddat sex, finns en risk att man kan ha fått hiv eller någon annan könssjukdom. Det enda sättet att veta sitt status är att testa sig. Varken hiv eller andra könsjukdomar syns utåt och de kan alla vara symptomfria.

Var kan jag få ett hiv test?

Du kan gå till vilken som helst hälsocentral och få ett hiv test gratis ifall du har haft oskyddat sex. Du behöver ingen remiss från läkare för att testas.

Andra platser där du kan testas för hiv i Finland

  • Hälsocentralerna (avgiftsfritt)
  • Poliklinikerna för könssjukdomar (avgiftsfritt)
  • Studerandehälsovården (avgiftsfritt), www.shvs.fi
  • Privata läkarstationer (avgiftsbelagd)

Hivpoint erbjuder hiv test till personer med förhöjd risk för hiv

Ifall du identifierar dig själv med nån av grupperna, som Hivpoint fokuserar sitt arbete på, kan du hiv testa dig enkelt, diskret och gratis på vår mottagning. Vi testar i Helsingfors och Uleåborg. Läs här, vilka grupper som är i vårt fokus.

Hiv-testning vid Hivpoint erbjuds endast med tidsbeställning på grund av koronasituationen. Du kan boka tid per telefon eller via chat.

Ring oss på 0207 465 705. Du kan ringa numret på måndagar och onsdagar klockan 9.30-12.00. Du kan också nå oss via chatten på måndagar, tisdagar och torsdagar från 12.00 till 15.30.

Vi erbjuder så kallade snabbsvarstest, vilket innebär ett stick i fingret och att du får ditt svar efter en minut. Testet går ut på att leta efter antikroppar mot hiv i blodet. Antikropparna utvecklas till mätbar nivå först när det gått tre månader sedan man blivit smittad. Testerna som vi använder är lika pålitliga som de tester som tas från blodprov i armvecket och analyseras i ett laboratorium.

I väntan på testresultatet skall du vara noga med att skydda dig med kondom när du har sex.

Hiv test i Helsingfors och Uleåborg

Hittills finns det ingen hiv-testning i Uleåborg på grund av koronarestriktioner.

Helsingfors kontor: Hermannin rantatie 2 B, 00580 Helsingfors, Fiskehamnen

Uleåborg kontor: Kansankatu 53, 90120 Uleåborg