Andra könssjukdomar

Kuvassa Hivpointin työntekijä ottaa seksitautinäytteen nielusta. Seksitaudit tulee testata oikeasta paikasta seksitavoista riippuen.

Sidan granskades senast 23.9.2020

Vad alla borde veta om könssjukdomar

I Finland får uppskattningsvis 30 000 personer någon könssjukdom varje år. Könssjukdomar är alltså väldigt vanliga och de syns inte ovanpå. Både hiv och andra könsjukdomar är ofta symptomfria. Alla mänskor som är sexuellt aktiva kan få en könssjukdom. Könssjukdomar gör inte en person dålig eller smutsig. Det finns mycket onödig skam förknippad med könsjukdomar, vilket i värsta fall leder till att folk inte vågar testas.

Vanligen orsakas könssjukdomar av antingen en bakterie eller ett virus. Olika sjukdomars förekomst i befolkningen varierar beroende på sjukdomen. Könssjukdomar kan överföras under vaginalt eller analt samlag, oralsex eller analslickning när en kondom eller slicklapp inte används. För att läsa information angående överföringen av specifika könssjukdomar, tryck här (på finska).

Symptomen på alla könssjukdomar kan behandlas och de flesta könssjukdomar är botbara. Testning och behandling av könssjukdomar i Finland är gratis i folkhälsovården, med undantag för behandling av herpes och kondylom. Ifall du haft oskyddat sex, är det viktigt att testas för könssjukdomar! De kan alla vara symptomfria eller symtomen kan väldigt lindriga.

Ifall du får höra att du har en könssjukdom, är det viktigt att din partner också testas. Under tiden du behandlas för sjukdomen, ska du avstå från sex. Efter behandlingen är slut ska du använda kondom tills uppföljningen.