23.10.2012

Seminaari: Onko hivistä kertomatta jättäminen seksikumppanille rikos vai ei?

Keskiviikkona 24. lokakuuta 2012, klo 16–19

Helsingin yliopiston Porthaniassa, luentosalissa PII

Hiv-asiantuntijaryhmä järjestää seminaarin: Onko hivistä kertomatta jättäminen seksikumppanille rikos vai ei? Oikeus- ja terveysnäkökulma hiv-infektioon.

Nykyaikaisen hiv-lääkityksen ansiosta hiv-infektio on muuttunut tappavasta taudista krooniseksi sairaudeksi. Lääkehoito vähentää tehokkaasti myös viruksen tartuttavuutta seksikontakteissa. Joissain Euroopan maissa asiantuntijat ovat kääntyneet sille kannalle, että hiv-lääkkeitä käyttävä henkilö ei ole seksiteitse tartuttava.

Monissa maissa käytävät hiv-oikeudenkäynnit ovat kansanterveyden kannalta ongelmallisia. Hivin tartuttamisoikeudenkäynnit ylläpitävät hiv-infektioon liittyvää stigmaa ja rangaistukset voivat vääränlaisella pelotevaikutuksella vähentää seksuaalista riskikäyttäytymistä harjoittavien testaushalukkuutta, koska pysymällä tietämättömänä omasta hiv-tartunnastaan henkilö välttää rikosoikeudellisen vastuun suojaamattomissa yhdynnöissä. Henkilön itsensä ja yhteiskunnan etu olisi, että hän hakeutuisi ajoissa testiin ja saisi asianmukaisen lääkehoidon.

Katso seminaarin ohjelma tästä.