6.10.2017

Checkpoint Express – seksitautien klinikka

Testaa seksitaudit klinikalla

Homo- bi- ja muut miehet, joilla on seksiä miesten kanssa, voivat nyt testata hiv-tartunnan lisäksi klamydian, tippurin, kupan ja C-hepatiitin Hivpointin Checkpoint-seksitautiklinikalla.

Hivpointin Checkpoint Express -hanke pilotoi klinikkamallia, jossa asiakkaat voivat testata kaikki seksitaudit matalan kynnyksen palvelussa. Syksyn 2017 ajan pilotti on suunnattu miehille, joilla on seksiä miesten kanssa. Seksitautien testaustoiminta on kokeilu, jossa haetaan toimivia malleja Hivpointin matalan kynnyksen testaus- ja neuvontatoiminnalle tulevaisuudessa.

Miksi matalan kynnyksen testauspalveluja tarvitaan?

Seksitautitartunnat, erityisesti tippuritartunnat, ovat viime vuosina lisääntyneet huomattavasti seksuaalisesti aktiivisten homo- ja bimiesten keskuudessa. Matalan kynnyksen testaustoiminta tarjoaa palveluita helposti, luottamuksellisesti ja asiakkaan seksuaaliterveydestä avoimesti keskustellen. Palvelu on asiakkaille maksuton. Ajanvarausta tai lähetettä ei tarvita, ja klinikka palvelee asiakkaita myös ilta-aikoina. Klinikalla asiakkaan seksitavat selvitetään alkukyselyllä, jotta asiakas osataan ohjata ottamaan näytteet oikeista paikoista.

Klinikan tarkoitus on tavoittaa seksuaalisesti aktiivisia miehiä, jotka eivät saa terveydenhuollossa tarvitsemaansa neuvontaa, jotka eivät osaa epäillä seksitautitartuntaa oireettomuuden takia, tai jotka käyvät testeissä liian harvoin. Tehokkaalla testaustoiminnalla tartunnat löydetään aikaisemmin ja ehkäistään jatkotartuntoja. Lisäksi testauksen yhteydessä annettavalla seksuaaliterveysneuvonnalla pyritään edistämään turvallisempaa seksikäyttäytymistä.

Syksyn ensimmäiset pilottiklinikat ovat olleet kiireisiä, ja seksitautitartuntoja on todettu useampia. Asiakkaiden hoito on järjestetty terveysasemalla. Klinikkatoimintaa on tarkoitus järjestää noin kerran kuukaudessa vuoden 2017 loppuun. Tarkemmat aikataulut miestenkesken.fi-sivuilla. Hankkeelle on haettu jatkorahoitusta.

Hivpointin Checkpoint-testauspalvelut ovat tarkoitettu homo-, bi ja muille miehille, joilla on seksiä miesten kanssa. Checkpoint järjestää helposti lähestyttäviä hiv-pikatestauksen ja seksuaalineuvonnan palveluita viikoittain Helsingissä ja kerran kuukaudessa Oulussa ja Tampereella. Checkpoint Expressin liikkuva hiv-testausauto kiertää kesän ajan tapahtumia ja tapaamispaikkoja.

Lisätietoja: miestenkesken.fi/fi/klinikka


Kommentoi: