Hae nettineuvonnasta

Sukuelinherpes hävettää / Estolääkitys

11.6.2019

Kysymys

Hei!

Olen 24-vuotias nainen. Sain tänään diagnoosin sukuelinherpeksestä, jonka oireiden vuoksi hakeuduin lääkäriin. Koko päivän olen vain itkenyt ahdistuksesta. Tuntuu, että olen aivan likainen ja vastenmielinen. Aion soittaa tartuttajalle parin päivän päästä, mutta pelkään, että hän suuttuu ja hylkää minut. Tauti on minulla todennäköisesti myös suussa suojaamattoman suuseksin seurauksena, vaikkei oireita olekaan. Voinko enää koskaan edes suudella ketään? En anna itselleni ikinä anteeksi, jos tartutan jonkun. Joudunko olemaan kuolemaani asti yksin? Kuka haluaa peruuttamattomasti saastaisen ihmisen kumppanikseen?

Voiko kuka tahansa alkaa käyttää estolääkitystä sukuelinherpekseen? Vähentääkö se edes hieman tartuntariskiä? Olen valmis säästämään joka kuukausi rahaa voidakseni vähentää tartuntariskiä, sillä tiedän, että kondomikaan ei auta varmuudella, eikä kukaan sitä paitsi halua suuseksiä joka kerta kumin läpi.

Voisitteko vastata minulle? Se merkitsisi todella paljon.

Vastaus

Viruslääkkeillä voidaan lievittää potilaan oireita ja vähentää tartuttavuutta. Jos oireet ovat lieviä, viruslääkettä ei kannata käyttää. Jos oireet ovat hankalat, kannattaa hakeutua lääkärin hoitoon. Markkinoilla on 3 suun kautta otettavaa herpeslääkettä sekä paikallisesti käytettävää viruslääkevoidetta rakkulaan. Jos herpes uusiutuu usein, harkitaan estohoitoa. Hoito kestää pitkään, vähintään 6 kk. Millään nykylääkkeellä ei virusta kuitenkaan pystytä poistamaan täysin. Virus tarttuu erityisesti oireisessa vaiheessa. Kondomin käyttö vähentää merkittävästi genitaaliherpeksen tarttumista muttei kuitenkaan suojaa täysin tartunnalta. Sinun kannattaa varata lääkäriaika esimerkiksi omaan terveyskeskukseen/ opiskelija- tai työterveyshuoltoon ja keskustella estolääkityksen aloituksesta. Voit pyytää myös keskusteluapua omaan ahdistukseen.