Hae nettineuvonnasta

Pelko HIV:sta ja kupasta

6.4.2017

Kysymys

Olen nelikyppinen mies. Harrastin kuukausi sitten seksiä afrikkalaisen katuprostituoidun kanssa. Aluksi hän otti minulta suihin kumilla jonka jälkeen harrastimme kondomilla suojattua seksiä noin 5 työnnön verran, kunnes jännitykseltäni lopetin kesken. Koskettelin häntä vaginasta ja masturboin itseni finaaliin asti. Kondomi ei ainakaan räjähtänyt kesken aktin.

2 viikkoa sen jälkeen kävin seksitautistesteissä, kaikki negatiivisia. Voiko tuloksia pitää luotettavana?

Kuppa ja HIV pelottavat silti kuitenkin. Onko mahdollista että olen saanut kupan johonkinpäin elimistöäni pisaratartuntana koska halailimme melko paljon aktin aikana. Jos minulla on kuppa voiko se tarttua suuseksissä eteenpäin puolisolleni?

Lisäksi olen ollut havaitsevinani HIV:n ensioireista kaikki muut paitsi kuumeen. Tämä ahdistaa minua kovin.

Vastaus

Kuvailemassasi tilanteessa ei ole hiv-tartuntariskiä. Hiv voi tarttua vain suojaamattomassa emätin- tai anaaliyhdynnässä sekä suuseksissä osapuolelle joka saa spermaa, esiliukastetta tai emätineritettä suuhunsa.  Kondomi oikein käytettynä suojaa tehokkaasti hiv-tartunnalta myös suuseksissä. Kerroit käyttäneesi kondomia sekä suuseksissä että yhdynnässä, joten et ole voinut saada hiv-tartuntaa. Myöskään kumppanin sukuelinten käsin hyväilyssä ei ole hiv-riskiä, sillä hi-virus ei tartu käsien välityksellä. Pienet viiltohaavat tai haavaumat käsissä tai rikkonaiset kynsinauhat eivät vaikuta asiaan.

Hiv-tartunnan ensioireita tulee vain noin puolelle tartunnan saaneista ja oireiden voimakkuus ja kesto vaihtelevat. Mikäli hivin ensioireita ilmaantuu, ne ilmaantuvat 2-8 viikon kuluttua tartunnasta. Hivin mahdollisia ensioireita ovat mm. kuumeilu, kurkkukipu, imusolmukkeiden turpoaminen, lihas- ja nivelsärky että rokkomainen ihottuma ylävartalolla. Kyseiset oireet voivat viitata myös muihin sairauksiin kuin hiviin, joten niistä ei voi päätellä saaneensa tartuntaa.

Seksitaudit tarttuvat pääasiassa suojaamattomassa emätin- tai anaaliyhdynnässä tai suojaamattomassa suuseksissä. Turvallisessa seksissä seksitaudit eivät tartu. Turvalliseksi seksiksi voidaan laskea kaikki sellainen, jossa mahdollisesti tartuttavia eritteitä (siemennestettä, miehen esiliukastetta, emätineritettä tai verta) ei pääse genitaalialueen tai suun limakalvoille. Seksitaudit eivät tartu pisaratartuntana. Ainut riski kuvaamassasi tilanteessa on, että mikäli olet ensin koskettanut kädelläsi naisen vaginaa ja sen jälkeen tyydyttänyt itseäsi samalla kädellä, naisen emätineritettä on saattanut joutua peniksesi limakalvolle. Seksitautitesteihin voi hakeutua klamydian ja tippurin osalta 1–2 viikkoa ja kupan 3–6 viikkoa riskitilanteen jälkeen. Kerroit käyneesi seksitautitesteissä kahden viikon kuluttua aktista. Tässä vaiheessa mahdollinen kuppatartunta ei ole vielä näkynyt. Kuppatartunta voi välittyä puolisollesi suuseksissä.