Hae nettineuvonnasta

Oireiden ja positiivisen testin yhteys

7.3.2019

Kysymys

Kävin klamydiatestissä 5 pvää tapahtuneesta, koska minulla alkoi jo 3 pvää riskitilanteesta tosi rajut oireet (alavatsakuumotus, outo tunne alapäässä). Olen aikaisemminkin sairastanut klamydian ja myös silloin oireeni alkoivat jo parin päivän sisään riskitilanteesta, vaikka tämä on monelle hankala uskoa, koska useilla ei ole oireita ollenkaan. Mutta joidenkin keho on vaan herkempi. Onko mahdollista, että testi olisi virheellinen negatiivinen, vaikka oireet ovat jo päällä? Toisin sanoen: Korreloiko oireiden ilmaantuminen testin posiitiviseksi muuttumisen kanssa?

Offtopic: Huomaan muuten, että useinkaan ette vastaa suoriin kysymyksiin, vaan leikkaa liimatte saman neuvon klamydian tarttumisesta ja testaamisesta aika monen kysymyksen alle, vaikka kysymys kaipaisi vähän tarkempaa avaamista.

Vastaus

Klamydian itämisaika tartunnasta  oireisiin on 1-3 viikkoa. Klamydiatartunnan selvittämiseksi otetaan usein virtsanäyte. Näyte voidaan ottaa myös pumpulipuikolla nielusta, peräaukosta, kohdunsuusta tai virtsaputkesta. Näyte otetaan aikaisintaan 5-7 vuorokauden kuluttua mahdollisesta tartunnasta. Suosittelen sinua käymään uudessa testistä mikäli epäilet klamydiatartuntaa. Voi olla, että oireesi voivat johtua jostakin muusta tai että olet käynyt testissä liian aikaisin.