Hae nettineuvonnasta

Nevirapine PEP lääkkeenä

16.6.2017

Kysymys

Hei,

Minulle määrättiin Tenofovir, Lamivudinea ja Nevirapinea HIV PEP lääkitykseksi. Luin kuitenkin, että Navirapinen käyttöä ei suositella. Asun ulkomailla ja lääkkeiden saanti on täällä hankalaa (matkustin naapurimaahan hakemaan nämä lääkkeet).

Mitä minun pitäisi tehdä? Jos yritän vaihtaa Nevirapinen niin mihin se pitäisi vaihtaa? Jos en saa sitä vaihdettua niin kannattaako minun jatkaa Nevirapinella siihen asti, että pääsen Suomeen 3 päivää ja vaihtaa se sitten vai kannaatko minun jättää se kokonaan pois?

Vastaus

Hei! Nevirapinen käyttöä ei tosiaan suositella PEP-lääkkeenä sen haitallisten maksavaikutusten vuoksi. Konsultoimamme infektiolääkärin mukaan melkein mikä tahansa lääkevalmiste (paitsi abakaviiri) on parempi. Ellei nevarapiinin tilalle saada muuta valmistetta, on parempi olla kokonaan ilman sitä. Suosittelemme sinua olemaan yhteydessä esim.Auroran sairaalan infektiolääkäriin (puh. +358 94711). PEP-lääkityksen jälkeen hiv-testissä tulee käydä vielä lääkityksen lopettamisen jälkeen sekä vielä 6 kk kuluttua altistuksesta.