Hae nettineuvonnasta

Hiv, pinnat seksilelut

8.5.2019

Kysymys

Monissa teidän vastauksissa sanotaan, että hiv ei voi tarttua miltään pinnalta. Hivpointin miestenkesken.fi sivuilla sanotaan:

”Jos samoja seksileluja käyttää useampi kuin yksi ihminen, hivin ja muiden seksitautien tarttumisen voi estää laittamalla seksilelujen päälle uuden kondomin aina, kun käyttäjä vaihtuu, tai pesemällä ne lämpimällä saippuavedellä käyttäjien välillä.”

Tämä teksti ahdistaa minua. Siinä oletetaan, että hiv vosi säilyä jonkin aikaa seksilelun pinnalla. Toisaalta huomasin hakusanalla ”seksilelut” teidän sivuilta, että ilmeisesti ei ole varmuutta siitä, voiko hiv tarttua seksilelujen yhteiskäytöllä.

Nyt huolestuttaa, että jos joltain pinnalta tai ruuan tai juoman välityksellä kehoni sisään voisi tulla hyvin tuoretta hiviä sairastavan ihmisen verta, emätineritettä, spermaa tai esiliukastetta. Jos näin kävisi, voisinko saada hivin?

Vastaus

Hiv ei tartu pinnoilta eikä ruuan tai juoman välityksellä. On hyvin epätodennäköistä, että hiv tarttuisi seksilelun tms pinnalta, koska hi-virus on hauras, eikä säily tartuttavana ihmiskehon ulkopuolella. Esineen pinnalla tulisi olla suuri määrä tuoretta virusperäistä eritettä, jotta tartunta olisi edes teoriasssa mahdollinen. Muut seksitaudit esim.klamydia voivat tarttua seksilelun tms.välityksellä. Seksilelut on hyvä pestä käytön jälkeen vedellä ja miedolla saippualla. Mikäli käyttäjiä on useampia voi esim.dildon suojata kondomilla