Hae nettineuvonnasta

Herpeksen tahallinen tartuttaminen rikos?

3.5.2019

Kysymys

Jos jollakin on herpes aktiivisena (eli rakkulavaiheessa) ja hän harrastaa siitä huolimatta seksiä uuden kumppanin kanssa eikä kerro tartunnastaan (oletettaen, ettei uusi kumppani huomaa rakkuloita), voiko tartunnan saanut kumppani haastaa hänet oikeuteen? Toisaaltahan herpes voi tarttua myös oireettomana. Onko herpeksen kantajan siis aina pakko kertoa tartunnastaan kumppanille vai voidaanko hänet haastaa oikeuteen, jos ei kerro? Hivin kohdallahan voidaan haastaa.

Vastaus

Herpes tosiaan voi olla myös oireettomana hyvin pitkään. Hyvä on myös aina kertoa herpeksestä rehellisesti seksikumppanilleen, se on toista kunnioittavaa ja tärkeää. Tartuntatautiasetuksen listassa herpes ei kuitenkaan ole, eikä se ole ns. ilmoitusvelvollinen tauti josta olisi pakko kertoa.

Herpeksen yleisyydestä ei ole saatavilla tarkkaa tietoa, mutta arviolta yli viidesosa suomalaisista sairastaa tietäen tai tietämättään sukupuolielinten herpestä. Herpes voi oireilla kerran elämässä tai viikoittain, tämä on hyvin yksilöllistä. Ainoa tapa suojautua herpekseltä, on käyttää aina ja koko yhdynnän ajan kondomia. Tärkeää muistaa käyttää kondomia myös suuseksissä. Virus voi tarttua missä vaiheessa tahansa eli sekä oireettomassa että rakkulavaiheessa, mutta rakkulavaiheessa ja juuri sitä edeltävinä päivinä se tarttuu kaikkein herkimmin.

Voit aina tarvittaessa olla yhteydessä Hivpoint-chattiin, joka palvelee maanantaisin klo 10–15:30. Chatti löytyy hivpoint.fi – pääsivulta. Sekä neuvontapuhelimeen: 0207 465 705, maanantaista torstaihin klo 10.00-15.30. Neuvontapuhelimessa on mahdollisuus jutella Hivpointin työntekijän kanssa luottamuksellisesti.