Hae nettineuvonnasta

Hei!

7.12.2017

Kysymys

Harrastan suojaamatonta seksiä ja suuseksiä lokakuun puolessa välissä. Pari päivää sen jälkeen minulla tuli yli 38 asteen kuume ja kurkku kipeäksi. Kävin lääkärissä siitä kun olo oli ollut minulla 4pv. Lääkäri ei saanut minulta kunnon nielunäytettä kun minulta testattiin angiina. Pikatesti oli siihen liittyen negatiivinen. Sain kuitenkin angiinaan tarkoitetun 10pvn antibioottikuurin. Oloni parani kuurin aikana, mutta sitten oireet tulivat lievempänä takaisin 5 päivää kuurin jälkeen: lievä kuume ja kurkku arka. Kävin yli 3 viikon jälkeen seksistä testaamassa klamydian ja tippurin virtsasta. Kumpaakaan ei minulta löytynyt. Voiko nielussa olla silti jompi kumpi vaikkei sitä virtsassa näkynyt? Hiviä aloin myös miettimään kun on kestänyt jo tämä flunssa olo 3-4viikkoa. Yleensä oireet eivät kyllä Hivissä ala näin äkkiä. Luki että menisi 2 viikkoa.. Aion nyt mennä testaamaan kaikki seksitaudit lähiaikoina. Kannattaako minun ottaa nielunäytteenäkin seksitaudit vai voinko luottaa virtsa- ja verikokeisiin?

Vastaus

Klamydia- ja tippuritesti on otettava seksitavan mukaiselta limakalvolta. Näyte tulee ottaa joko nielusta, virtsasta tai peräaukosta riippuen siitä millaista seksiä sinulla on ollut. Sinun siis kannattaa pyytää seksitautitestin tekijää ottamaan näyte nielustasi, sillä virtsasta otettu testi ei kerro, onko kurkussasi tippuri tai klamydia.

Hiv-tartuntaa ei voi päätellä oireiden perusteella. Hiv-tartunnan ensioireita tulee vain noin puolelle tartunnan saaneista ja oireiden voimakkuus ja kesto vaihtelevat. Mikäli hivin ensioireita ilmaantuu, ne ilmaantuvat 2-8 viikon kuluttua tartunnasta. Hivin mahdollisia ensioireita ovat mm. kuumeilu, kurkkukipu, imusolmukkeiden turpoaminen, lihas- ja nivelsärky että rokkomainen ihottuma ylävartalolla. Kyseiset oireet voivat viitata myös muihin sairauksiin kuin hiviin, joten niistä ei voi päätellä saaneensa tartuntaa. Vain käymällä hiv-testissä voi selvittää oman hiv-statuksensa.

Hiv-testi on täysin luotettava, kun riskitilanteesta on kulunut kolme kuukautta. Valtaosa tartunnoista voidaan kuitenkin todeta testeissä jo aiemmin. Hiv-vasta-aineet voidaan havaita testeissä jo 3-8 viikon kuluttua riskitilanteesta. Hiv-testiin voi hakeutua omalle terveysasemalle, opiskelija-, ja työterveyshuoltoon tai sukupuolitautien poliklinikalle, Hiv-tukikeskuksen toimipisteisiin (Helsinki, Oulu, Tampere), SPR:n pluspisteisiin (Joensuu, Kuopio, Seinäjoki, Jyväskylä, Turku) tai yksityisille lääkäriasemille.