Hae nettineuvonnasta

Ensioireet HIV

21.1.2019

Kysymys

Hei,

Riskikontaktista on nyt noin viikko. Olen tällä hetkellä kovin flunssainen, nuhaa, yskää, kuumetta, silmätulehdusta. Osa oireista viittaakin tartunnan ensioireihin ja osa taas ei, kyseessähän voi olla flunssakin. Laskeeko mahdollinen tartunta heti ihmisen vastustuskyvyn niin alhaiseksi että silmätulehduksetkin yms alkavat?. Tiedän että on käytävä testeissä, onko testi luotettava 1kk jälkeen riskikontaktista?

Vastaus

Hiv-tartuntaa ei voi päätellä oireiden perusteella, koska ensioireita tulee vain noin puolelle tartunnan saaneista ja oireiden voimakkuus vaihtelee.  Jos ensioireita ilmaantuu, ne tulevat 2-8 viikon kuluttua tartunnasta. Hiv-testi on täysin luotettava kolmen kuukauden kuluttua riskitilanteesta.  Valtaosa tartunnoista voidaan todeta kuitenkin testeissä jo aiemmin,  3-8 viikon kuluttua riskitilanteesta. 


 Oireesi viittaavat suurimmassa määrin normaaliin flunssaan.  Mutta mikäli sinulla on ollut suojaamatonta seksiä ja olet huolissasi, niin suosittelen sinua hakeutumaan hiv-testiin omalle terveysasemalle, opiskelijaterveydenhuoltoon tai yksityiselle lääkäriasemalle. Voit tehdä myös hiv-kotitestin, jonka voi tilata Hivpointin verkkokaupasta tai ostaa apteekista.