21.10.2016

Uusin tutkimustieto vahvistaa: Hiv ei tartu!

hiv ei tartu

 

Suojaamatonta seksiä 58 000 kertaa, 0 hiv-tartuntaa

Partner-tutkimus vahvistaa, ettei hiv tartu toimivalla lääkityksellä

Heinäkuussa Suomi lomailee ja uutisvirta hiljentyy. Juuri silloin julkaistiin Etelä-Afrikan hiv-konferenssin alla mullistava uutinen. Partner-tutkimusta johtavat tutkijat vahvistivat, että hiv ei tartu suojaamattomassakaan seksissä, kun hiv-tartunnan saanut seksikumppani on toimivalla lääkityksellä.

Tulokset perustuvat ennennäkemättömän laajaan aineistoon: Tutkimuksessa on seurattu vuodesta 2010 lähtien yhteensä 1166 hetero- ja homoparia, joista toisella oli hiv-tartunta ja toisella ei. Pareilla oli keskenään suojaamatonta seksiä yhteensä 58 000 kertaa tutkimusjakson aikana, eikä hiv tarttunut kertaakaan hiv-positiivisesta kumppanista hiv-negatiiviseen. Itse asiassa tämä tulos haastaa hivin parissa työskentelevät tutkijat todistamaan, että hiv voi ylipäätään tarttua, jos henkilö on toimivalla lääkityksellä.

1. Ketä tämä uutinen koskee?

Uutinen koskettaa meitä kaikkia.

 • Toimiva lääkitys vähentää hiv-tartunnan saaneen huolta seksikumppanin tartuttamisesta. Kyselyissä on huomattu, että hiv-positiivinen kumppani on usein liiallisen varovainen niin arkielämässä kuin seksinkin suhteen, ja monilla on epätodellisia pelkoja esimerkiksi perheenjäsenten tartuntariskistä. Partner-tutkimuksen tulosten myötä pelko toisen henkilön tartuttamisesta voi jäädä historiaan.
 • Tutkimustulokset vähentävät myös hiv-negatiivisen kumppanin huolta. Vaikka kondomi suojaa tehokkaasti hiviltä ja muilta seksitaudeilta, ajatus pienestäkin tartuntariskistä on voinut haitata seksistä ja seksuaalisuudesta nauttimista hiv-tartunnan saaneen kumppanin kanssa. Vähemmän huolta tarkoittaa monelle parempaa seksiä ja parempaa seksielämää.
 • Huoli hi-viruksen tarttumisesta on myös haitannut niiden seksielämää, jotka syystä tai toisesta eivät käytä kondomia.
 • Tieto siitä, ettei hiv voi tarttua toimivan lääkityksen ansiosta, vähentää toivottavasti myös kaikkia niitä pelkoja ja stigmaa, jota hiv-positiiviset yhä kohtaavat arkielämässään

2. Miksi hiv-tartunnan saaneita sitten näkyy yhä syytettyjen penkillä?

Entä hiv-tartunnan saaneen oikeusturva? Viimeistään tämä tutkimustulos asettaa Suomen oikeuskäytännön kyseenalaiseen valoon. Ei ole mitään järkeä, että hiv-infektionsa hyvin hoitava lääkkeensä säännöllisesti ottava on lain silmissä mahdollisesti rikollinen, kun taasen hiv-tartunnastaan tietämättömällä ei ole riskiä joutua oikeuden eteen. Vielä viime vuonna korkein oikeus tuomitsi lääkityksellä olevan hiv-positiivisen syylliseksi vaaran aiheuttamiseen, kun hän ei kertonut seksikumppanilleen hiv-tartunnastaan.

Todellisuudessahan hiv-negatiiviseksi itseään luulevalla on huomattavasti isompi riski tartuttaa myös seksikumppaninsa. Kuten infektiolääkäri Ville Holmberg kuvailee keväällä ilmestyneessä Long Playn lehtijutussa, ”Nykyinen oikeuskäytäntö on täysin absurdi.” Holmbergin mukaan oikeudessa pitäisi ymmärtää, että hivin välttämiseksi on turvallisempaa olla suojaamattomassa yhdynnässä hiv-positiivisen, lääkityksellä olevan kanssa kuin sellaisen henkilön kanssa, joka luulee olevansa negatiivinen.

”Hivin välttämiseksi on turvallisempaa olla suojaamattomassa yhdynnässä hiv-positiivisen, lääkityksellä olevan kanssa kuin sellaisen henkilön kanssa, joka luulee olevansa negatiivinen.”

Nykyinen oikeuskäytäntö haittaa hiv-positiivisten hyvän elämän toteutumista ja hiviin liittyvän stigman purkamista. Se saattaa myös vahingoittaa hivin ennaltaehkäisytyötä. Ihmiset tekevät valintoja esimerkiksi testaukseen menon suhteen. Valintoja saattaa johtaa väärille urille tieto siitä, että lain edessä on edullisempaa olla tartunnastaan tietämätön kuin tietoinen.

Tutkimuksen tarjoaman kiistattoman näytön pitäisi vähintään nyt avata suomalaisten rikostutkijoiden, syyttäjien sekä oikeusistuimien silmät. Oikeuslaitoksen pitää perustaa tuomionsa tieteelliseen tietoon, ja lopettaa toimivalla lääkityksellä olevien hiv-tartunnan saaneiden täysin aiheeton syyttäminen vaaran aiheuttamisesta tai pahoinpitelystä. On myös mielenkiintoinen kysymys, voiko tutkimustulosten julkaiseminen auttaa jo syytettyjä hiv-positiivisia valittamaan tuomiosta.

3. Voiko kondomin nyt siis unohtaa?

Hiv ei tartu, jos henkilö on toimivalla hiv-lääkityksellä. Voinko siis unohtaa kondomin kaikkien seksikumppaneiden kanssa?

Partner-tutkimuksen tulokset tarkoittavat, että hivin hoitoon tarkoitettu antiretroviraalilääkitys estää hivin tarttumisen suojaamattomassa seksissä. Hiv-lääkitys laskee virusmäärän veressä ja muissa eritteissä mittaamattomaksi, mikä tarkoittaa, että eritteissä on erittäin vähän virusta. Kun viruksia on hyvin vähän, ne eivät voi siirtyä seksikumppaniinkaan.

Partner-tutkimuksen aikana havaittiin kuitenkin 11 hiv-tartuntaa. Näistä yksikään ei tullut tutkimukseen osallistuneelta hiv-positiiviselta kumppanilta, vaan suhteen ulkopuolisen seksin kautta. Tieto siitä, että hiv ei tartu, koskee toisin sanoen vain hiv-tartunnastaan tietoisia ja lääkitystä käyttäviä. Suomessa arvioidaan kuitenkin olevan ainakin 800–1000 hiv-tartunnastaan tietämätöntä. Lisäksi monissa muissa maissa hiv-tartunnan saaneet eivät aina pääse toimivan lääkehoidon piiriin. Tämä tarkoittaa, että monet eivät saa tarvitsemaansa lääkitystä ja voivat näin ollen altistaa seksikumppaninsa tartunnalle.

On myös hyvä muistaa, että vaikka hiv-tartunnan riskiä ei ole, muut seksitaudit (etenkin klamydia, tippuri ja kuppa) voivat tarttua suojaamattomassa yhdynnässä ja suuseksin välityksellä, ja aiheuttaa hoitamattomana vakavia infektioita.

Vain testaamalla tiedät statuksesi!

 


2 responses to “Uusin tutkimustieto vahvistaa: Hiv ei tartu!”

 1. Jormalaiset says:

  Mistä tuotemerkeistä puhutaan?
  Alkaako suoja heti ensimmäisestä lääkkeen otosta?

  • Hivpoint says:

   Hei! Lääkkeen merkillä ei ole väliä, vaan tässä tarkoitetaan hiv-lääkitystä yleensä. Lääkeaineiden kombinaatiot ja valmisteet vaihtelevat yksilöllisesti, sillä lääkitys valitaan jokaiselle potilaalle erikseen. Kaikki hiv-lääkkeet vaikuttavat kuitenkin itse virukseen samalla tavoin, eli saavat sen elimistössä ns. “nukkumaan” eli virustasot ovat henkilön veressä mittaamattomalla tasolla (alle 20 viruskopiota / ml).

   Siinä, että virustasot ovat mittaamattomalla tasolla, voi kestää lääkityksen aloittamisesta muutamia kuukausia, ja tämä on yksilöllistä. Lääkärit ohjeistavat potilaitaan tässä aina jokaisen tilanne huomioiden. Lääkityksen vaikutusta seurataan säännöllisillä verikokeilla.

Kommentoi: