26.1.2017

Mitä? Voiko hiv-tartunnan testata itse kotona?

Hiv-kotitestejä on jo pitkään voinut tilata netin kautta ulkomailta. Testin tekeminen on helppoa ja se saattaa olla joillekin kaikista luontevin ja helpoin tapa selvittää onko saanut hiv-tartunnan. Ongelmana on suuri vaihtelevuus testien luotettavuudessa. Monista nettikaupoista voi tilata hiv-kotitestejä, joiden antamaan tulokseen ei voi luottaa.

Mistä kotitesti kannattaa sitten tilata? Lue lisää täältä. 

Hivpoint tekee yhteistyötä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kanssa, jotta Suomeen saadaan myyntiin luotettava hiv-kotitesti vielä tämän vuoden aikana. THL valitsee Suomeen myytäväksi CE-merkityn testin, jonka suorituskyky ja luotettavuus voidaan taata. Jotta testi saadaan Suomen markkinoille, on sen mukana oltava suomenkielinen käyttöohje. Ennen myyntiin tuloa testi on myös evaluoitava Suomessa. Evaluointi tehdään THL:n ja Hivpointin yhteistyönä ja siinä kartoitetaan muun muassa testin ohjeistuksen ymmärrettävyyttä käyttäjäkokemusten perusteella.

CE-merkityt hiv-kotitestit Euroopassa

CE-merkittyjä hiv-kotitestejä, kuten BioSURE HIV Self Test ja autotest VIH on jo mahdollista tilata tai ostaa joistakin Euroopan maiden apteekeista. Testien hinnat vaihtelevat maakohtaisesti. Hiv-kotitestien myyntikanavista päättää testivalmistaja. Viralliset myyntikanavat Suomessa eivät ole vielä varmistuneet.

Katso englanninkieliset YouTube-videot, joissa näytetään, miten nämä testit toimivat.

Mitä hyötyä hiv-kotitesteistä on?

Hiv on hyvin lääkehoidolla hallittavissa oleva sairaus. Mitä aiemmin hiv todetaan, sitä paremmat edellytykset on lääkehoidon onnistumiselle. Ajoissa aloitetulla, toimivalla lääkityksellä voidaan myös estää hivin tarttuminen muille seksikumppaneille. Luotettava hiv-kotitesti on hyvä vaihtoehto, jos testiin hakeutumien on hankalaa esimerkiksi pitkien välimatkojen tai muiden syiden takia.

Mitä pitää ottaa huomioon, kun tekee hiv-testin kotona?

Hiv-kotitesti on luotettava vasta, kun suojaamattomasta seksistä tai muusta altistustilanteesta on kulunut kolme kuukautta. Vaikka hiv-kotitestin tulos olisi negatiivinen, suojaamattomasta seksistä on voinut saada jonkun muun seksitautitartunnan. Muut seksitaudit tarttuvat huomattavasti hiviä helpommin ja voivat olla pitkään oireettomia. Jos on ollut seksikontaktissa ilman kondomia uuden tai satunnaisen kumppanin kanssa, kannattaa hakeutua muihin seksitautitesteihin.

Hiv-kotitestiä ei suositella tehtäväksi viikonloppuna tai pyhinä, jolloin neuvontaa ja apua testin tekemiseen ja testituloksen tulkitsemiseen on vaikea saada. Testin tekemiseen kannattaa varata aikaa ja tehdä se rauhallisessa paikassa, jossa on mahdollista käsitellä ajatuksia ja tunteita, joita testitulos voi herättää. Etukäteen on hyvä miettiä, haluaako testin tehdä muiden ihmisten läsnä ollessa. Joskus testitulos voi yllättää, eikä sitä haluakaan heti kertoa muille. Jokaisella on oikeus yksityisyyteen omaan terveydentilaan liittyvissä asioissa.

Positiivinen testitulos pitää aina varmistaa laskimoverinäytteellä terveysalan ammattilaisen toimesta. Se voi herättää paljon kysymyksiä ja tuloksen jälkeen kannattaakin ottaa yhteys johonkin terveydenhuollon toimipisteeseen mahdollisimman pian.

Negatiivinen testitulos

Negatiivinen testitulos tarkoittaa, että veressä ei ole hi-viruksen vasta-aineita ja hiv-tartuntaa ei ole. Negatiivinen testitulos on luotettava, kun viimeisestä altistustilanteesta on kulunut kolme kuukautta. Mikäli altistumisesta on kulunut vähemmän aikaa, testi tulee tehdä uudelleen, kun kolme kuukautta on tullut täyteen.

Positiivinen testitulos

Positiivinen testitulos tarkoittaa todennäköistä hiv-tartuntaa. Se pitää aina varmistaa laskimoverinäytteellä terveysalan ammattilaisen toimesta. Tulos voi aiheuttaa paniikkia, ahdistusta ja pelkoa. Apua tilanteeseen kannattaa hakea luotettavilta tahoilta, kuten Hivpointista tai muilta terveydenhuollon toimijoilta.

Varmistusnäyte ja neuvontaa hiv-kotitestaukseen liittyvissä asioissa

Varmistusnäytteen voi ottaa Hivpointin toimipisteissä Helsingissä, Tampereella ja Oulussa. Muita paikkoja ovat oma terveysasema, opiskelijaterveydenhuolto, työterveyshuolto ja isoimmissa kaupungeissa sukupuolitautien poliklinikat.

Hivpointin neuvontanumerosta 020 465 705 (ma-to klo 10.00–15.30) saa luotettavaa tietoa ja neuvoa hiv-kotitestaukseen ja tuloksen tulkitsemiseen. Keskusteluapua on mahdollista saada myös esimerkiksi soittamalla Valtakunnalliseen kriisipuhelimeen 010 195 202 (ma-pe klo 9.00–7.00, viikonloppuisin ja arkipyhinä klo 15.00–07.00).

Teksti:
Katariina Huuhka & Sanna Salo

 

 

 

 


Kommentoi: