11.1.2019

Mistä tiedän, otettiinko minulta oikeat seksitautitestit?

Milloin virtsanäyte kertoo kaiken tarpeellisen – entä milloin pitää ottaa nielunäyte? Uusi video Miten seksitaudit testataan kertoo seksiteitse tarttuvien tautien, kuten klamydian, tippurin, kupan ja hivin testaamisesta ja antaa vastaukset siihen, milloin ja mistä paikoista eri näytteet tulee ottaa.

Lisäksi video antaa käytännönläheiset vinkit siihen, mitä asioita hoitajan on hyvä kysyä tai potilaan kertoa, jotta kaikki tarvittavat testit tulevat otetuksi.

14.1. vietetään kansainvälistä STIQ-päivää eli seksitautien testaamisen päivää. Päivä muistuttaa, että seksitautitesteissä käyminen on positiivinen asia: se on omasta ja seksikumppaneiden seksuaaliterveydestä huolehtimista.
Seksitautien (eli vanhahtavasti sukupuolitautien) oikea-aikainen ja oikeista paikoista testaaminen on ensiarvoisen tärkeää. Hoitamattomilla seksitaudeilla voi olla erilaisia terveyshaittoja. Esimerkiksi klamydia, Suomen yleisin seksitauti, voi aiheuttaa lapsettomuutta. Kuten monet muutkin seksitaudit, se on usein oireeton. 

Seksitaudeista klamydia ja tippuri voivat tarttua suuseksissä nieluun ja anaaliyhdynnässä peräaukkoon, jolloin testit on otettava virtsatestin lisäksi näistä paikoista. Hiv ja kuppa testataan verikokeella.

Hiviin on olemassa tehokas lääkitys joka estää taudin etenemisen elimistössä ja estää sen tarttumisen muihin suojaamattomassa seksissä. Klamydia, tippuri ja kuppa hoidetaan antibiooteilla.

Viedään yhdessä oikeaa tietoa eteenpäin!

Koko videosarja ilmestyy Hivpointin Youtube-kanavalla vuoden 2019 aikana. Videosarjaan liittyvät tiedustelut: sanna.salo(at)hivpoint.fi.

Neuvontaa seksitaudeista terveysalan ammattilaisille ja asiakkaille:

Hivpointin neuvontapuhelin ma-to klo 10:00-15:30 puh.0207 465 705

Hivpoint.fi-chat joka maanantai klo 10:00-15:30

Katso täältä, milloin hiv- ja seksitautitesteihin voi hakeutua.

Lisätietoa: hivpoint.fi/seksitaudit


Kommentoi: