Minne testiin?

Sivu on viimeksi tarkistettu 22.12.2020

Hivpointin kohderyhmille suunnattu hiv-testaus

Hivpointin hiv-pikatestaus on nimetön ja maksuton. Teemme testausta Helsingissä, Tampereella ja Oulussa. Testaus toimii ajanvarauksella pääsääntöisesti yhtenä päivänä viikossa.

Oulun toimipisteen hiv-testaus on tauolla paikallisten koronarajoitusten vuoksi ainakin 18.1.2021 saakka.

Hivpoint tarjoaa testauspalveluita ensisijaisesti hivin ja seksitautien suhteen haavoittuvassa asemassa oleville henkilöille. Heihin kuuluvat:

  • Hiv-tartunnan saaneet ja heidän läheisensä
  • Homo-, bi- ja muut miehet, joilla on seksiä miesten kanssa
  • Maahan muuttaneet
  • Venäjän ja Thaimaan matkailijat

Testiaikaa voi tiedustella neuvontapuhelimesta, jossa tehdään arvio hiv-testin tarpeellisuudesta ja ajankohdasta riskitilanteesta riippuen.

Testiaika varataan puhelinneuvonnasta numerossa 0207 465 705 maanantaista torstaihin kello 9.30-12.00. Helsingin testaukseen ajan voi varata myös chatistä: hivpoint.fi maanantaista torstaihin kello 12.30-15.30.

Tällä hetkellä kaikki Hivpointin testauspalvelut toimivat ajanvarauksella. Tavallisesti Walk in hiv-testaus ja Checkpoint hiv-testaus toimivat ilman ajanvarausta, mutta korona-aikoina ajanvaraustestaus korvaa nämä palvelut.

Hiv-testaus julkisessa terveydenhuollossa

Hiv-testiin ja muihin seksitautitesteihin tulisi ensisijaisesti hakeutua omalle terveysasemalle. Hivpoint tarjoaa hiv-testausta kohdennetusti hivin kannalta haavoittuvimmille ryhmille. Voit lukea lisää Hivpointin kohderyhmistä täältä.

Hivpointissa testataan seksiteitse tarttuvista taudeista ainoastaan hiv. Muut seksitaudit, kuten klamydia, tippuri ja kuppa tarttuvat huomattavasti helpommin. Suojaamattoman seksin jälkeen on hyvä testata kaikki seksitaudit oireettomuudesta huolimatta.

Hiv- ja muihin seksitautitesteihin voi hakeutua seuraaviin toimipaikkoihin, joissa testaus on asiakkaalle maksuton. Hiv-testauksen osalta tulisi olla mahdollisuus saada testi myös nimettömänä.

  • terveysasemat
  • sukupuolitautien poliklinikat
  • opiskelijaterveydenhuolto
  • työterveyshuolto

Lisäksi yksityiset lääkäriasemat tekevät hiv- ja muita seksitautitestejä. Yksityisellä lääkäriasemalla testit ovat asiakkaalle maksullisia. Voit myös testata hivin kotona hiv-kotitestillä.

Hiv-pikatestaus muualla

Hiv-pikatestiin on mahdollista hakeutua myös Suomen Punaisen Ristin Pluspisteissä Turussa, Kuopiossa, Jyväskylässä, Joensuussa ja Seinäjoella. Hiv-pikatestausta järjestetään myös seuraavissa terveyskeskuksissa: