”Kondominkäyttö on kuin söisi karkin papereineen!” – tutkimustyötä Pattayalla

Thaimaa2

Kuva: Daniela Vilander

Olin tammikuussa kolmen viikon matkalla Thaimaassa, Pattayalla. En ollut ihan tavallinen turisti – olin paikalla tekemässä Hiv-tukikeskuksen toimeksiannosta sosiaalipsykologian pro gradu
-tutkielmaani, jonka aiheena on suomalaisten miesten Thaimaan matkailuun liittyvä seksikäyttäytyminen. Tarkoitus oli haastatella mahdollisimman montaa Pattayalla lomailevaa suomalaismiestä.

Baarikierroksella Pattayalla

Olin onnistunut sopimaan pari haastattelua jo ennen matkaa, mutta suurimman osan tutkimukseen osallistuneista tapasin vasta paikan päällä. Pattyalla on lukuisia suomibaareja ja oli luontevaa aloittaa etsiminen niistä. Tehtävä oli silti haastava, ei vähiten sen vuoksi että olen nuori nainen, mutta myös koska kaveriporukoiden sosiaalinen paine lisäsi miesten kynnystä ottaa osaa tutkimukseen. Monesti minua luultiin toimittajaksi, niitä kun Pattayalla on pyörinyt jos jonkinlaisia! Ei siis mikään helppo nakki, mutta onneksi oli myös miehiä, jotka osallistuivat mielellään. Ilman heidän panostaan tutkimusta olisi ollut mahdoton toteuttaa. 

Suomibaarien omistajat osoittautuivat tärkeiksi avustajiksi potentiaalisten haastateltavien etsinnässä. Myös tutkimukseen osallistuneet välittivät sanaa. Eräs mies totesi haastattelun päätteeksi, että olipa mielenkiintoisia kysymyksiä ja ehdotti, että lähtisimme yhdessä etsimään lisää haastateltavia. Ja niin sain sovittua kaksi haastattelua läheisessä kadunkulmassa! Jotkut myös antoivat puhelinnumeroni eteenpäin ystävilleen.

Yksi tutkimushaastattelu tehtiin miehen hotellihuoneessa hänen thaimaalaisen naisystävän läsnä ollessa, toinen taas vilkkaan pikkukadun baaritiskillä, remonttimetelin paukkeessa. Joitakin haastatteluja tein ostoskeskuksen kahviloissa, ja itse asiassa nämä miehet kuuluivat siihen Pattayalla lomailevien joukkoon, jotka eivät käytä alkoholia. Kaikille baarielämä ei siis ole osa lomakokemusta. Siihen kuuluvat yhtä lailla auringosta nauttiminen, urheiluharrastukset ja ystävyys.

Miksi kondomi unohtuu reissussa?

Kohtasin keskenään hyvin erilaisia matkailijoita, joille Pattaya merkitsi eri asioita. Yhdelle se oli toinen koti, toiselle taas sijaintinsa ansiosta oiva pysähdyspaikka matkalla muualle Aasiaan. Joillekin Pattaya oli vilkkaan sosiaalisen elämän ansiosta jopa läheisempi kuin oma kotimaa. Kaikki haastattelemani miehet olivat käyneet Pattayalla jo moneen kertaan, useimmat viettävät siellä koko talven.

Hiv-tukikeskuksen Turvallisesti Thaimaassa! -kampanjaa ajatellen tarkoitus oli kartoittaa, mitä tekijöitä seksuaalisen riskikäyttäytymisen taustalla piilee. Osalla runsas alkoholinkäyttö matkalla sumentaa arviointikykyä, joka johtaa riskien ottoon, mutta myös Pattayan matkailuun liittyy erityispiirteitä. Miesten antamien haastattelujen perusteella sain muodostettua tästä jonkinlaisen kuvan.

Ensinnäkin Pattayalle matkustaa paljon iäkkäitä miehiä, joista osa kokee  olevansa seksuaalisesti jo ”jatkoajalla”. Heidän kertomansa mukaan kondomi ei tunnu tärkeältä, koska vanhuus vie ennemmin kuin hiv. Lisäksi hiv-lääkityksen ansiosta elämä jatkuu tartunnan jälkeenkin. Lääkkeiden kehittyminen tuntuisi muuttaneen niin iäkkäiden kuin nuorempienkin matkustajien asenteita.

Haastatteluissa ilmeni myös, että suomalaisten miesten ja Pattayan baareissa työskentelevien naisten välille syntyy rakkaussuhteita. Näissä suhteissa ehkäisy jää usein pois alun varovaisuuden jälkeen ja silloin suhteeseen saattaa sisältyä myös hiv-tartunnan riski. Kumppani ei aina tiedä tai halua kertoa sairastavansa hiviä. Kolmas tekijä liittyy läheisesti siihen hetkessä elämisen kokemukseen, joka osalle miehistä on Pattayan paras piirre. Mikä tahansa on mahdollista, mihin kellonaikaan tahansa, eikä huomista ajatella. Kaikki nautintoa rajoittavat asiat halutaan torjua. Kondominkäyttö tuntuu samalta kuin söisi karkin papereineen.

Haastattelun lisäksi tutkimukseen osallistuneet miehet vastasit kyselyyn, jossa kartoitetaan vastaajien tietoutta hivin tartuntatavoista. Tulosten perusteella näyttäisi, että perusasiat ovat suurimmalla osalla hallussa, vaikka lääkityksestä ja sen vaikutuksesta tartuttavuuteen ei kovin moni ollut kuullut. Lomakkeen täyttö oli osasta ärsyttävää, joistakin suorastaan huvittavaa, ja yksikin nuori mies täytti sen arvaillen vastauksia lonkalta, kavereiden naureskellessa vieressä. Porukassa tuntui olevan tolloa suhtautua vakavasti turvaseksikeskusteluun. Toisaalta yksi haastattelun antanut mies pyysi minua täyttämään hänelle lomakkeen oikeilla vastauksilla, jotta hän voisi testata sillä kavereidensa hiv-tietoutta, ja herätellä heitä ajattelemaan. Kuka tietää, kuinka monelta hiv-tartunnalta on vältytty tämän miehen ansiosta!

Kaiken kaikkiaan matka Pattayalle oli mieltä avartava ja antoisa. Sain työskennellä hyvän asian puolesta ja samalla omat ennakkoluulot saivat kyytiä.

Teksti: Daniela Vilander

Kirjoittaja tekee sosiaalipsykologian gradua Hiv-tukikeskuksen toimeksiannosta


Kommentoi:

Syötä laskutoimituksen vastaus alla olevaan kenttään *