It’s a Jungle Out There

hiv_jungle_julisteet_vaaka_majavakaarme_50x70

It’s a jungle out there. Use a condom.

Uudet kokemukset ja uusiin ihmisiin tutustuminen ovat matkailun parasta antia. Reissufiiliksissä matkailijan käyttäytyminen saattaa kuitenkin muuttua niin, että tulee otettua riskejä, joita ei kotimaassa ottaisi. Matkailijoiden merkittävimmät riskit liittyvät liikenteen ja alkoholin ohella seksiin. Hyvä uutinen on se, että tartunnat on helposti vältettävissä oikealla asenteella ja turvallisella seksillä.

Mitä kannattaa muistaa?

 • Pakkaa kondomit mukaan matkalle.
 • Käytä kondomia huolellisesti emätin- tai anaaliyhdynnän alusta loppuun saakka, myös suuseksissä.
 • Käytä liukuvoidetta, koska se ehkäisee haavaumien syntyä, estää kondomia hajoamasta ja lisää nautinnollisuutta.
 • Liukuvoiteen tulee olla vesi- tai silikonipohjainen. Erilaisten kosteusvoiteiden tai öljyjen käyttö liukasteena lisää tartuntariskiä, koska ne haurastuttavat kondomia ja saattavat rikkoa sen.
 • Epästeriilit akupunktio-, tatuointi- ja lävistysneulat tai huumeidenkäyttöön tarkoitetut pistosvälineet voivat tartuttaa hepatiitin tai hivin.
 • Turvallisessa seksissä siemennestettä, esiliukastetta, emättimen eritteitä tai verta ei pääse kumppanin elimistöön.

Ota kondomit mukaan Suomesta, koska:

 • Kaikissa maissa ei kondomeja ole helposti saatavilla.
 • Kohdemaasta saatavien kondomien laatu voi olla huono tai koko väärä, jolloin ne saattavat rikkoutua seksin aikana.
 • Kondomeja ei välttämättä säilytetä asianmukaisissa olosuhteissa. Huoneenlämmössä kondomit säilyvät avaamattomassa pakkauksessaan viisi vuotta, mutta kuumassa ilmanalassa vain muutaman kuukauden.

Faktaa

 • Suomalaisten hiv-tartunnoista puolet saadaan matkailun tai ulkomailla oleskelun aikana.
 • Merkittävin syy hivin leviämiseen maailmalla on suojaamaton seksi.
 • Suomalaisten suosimissa matkakohteissa hiv-tartuntojen levinneisyys saattaa olla jopa 10-kertainen verrattuna Suomeen.
 • Yleisimmin matkoilta tuodaan Suomessakin tavallisia seksitauteja, kuten klamydiaa, tippuria ja kuppaa. Suomalaisten tippuri- ja kuppatartunnoista puolet on saatu ulkomailla.

Jos on ollut suojaamatonta seksiä matkan aikana?

Jos seksitautitartuntaan viittaavia oireita ilmenee jo matkan aikana, on tarpeellista hakeutua paikallisen lääkärin vastaanotolle. Monissa maissa hoito aloitetaan epäilyn perusteella ilman tarkempia näytteitä. Ota talteen tiedot annetusta lääkkeestä säilyttämällä lääkepakkaus. Matkalta palattua on hyvä hakeutua lääkäriin kotimaassa ja varmistaa, että seksitauti on varmasti parantunut.

Hakeudu seksitautitesteihin tartuntojen poissulkemiseksi, vaikka olisit oireeton. Hiv ja muut seksitaudit saattavat olla oireettomia pitkäänkin, jolloin ne voi tietämättään tartuttaa eteenpäin.

Klamydia- ja tippuritartunnat voidaan testata noin viikon kuluttua tartunnasta, kuppatartunta näkyy luotettavasti 4–6 viikon kuluttua ja hiv-testiin kannattaa hakeutua, kun mahdollisesta tartuntatilanteesta on kulunut 1-3 kuukautta.

Seksitauti- ja hiv-testeissä voi käydä terveyskeskuksessa, opiskelijaterveydenhuollossa, sukupuolitautien poliklinikalla tai yksityisellä lääkäriasemalla. Yksityisiä lääkäriasemia lukuun ottamatta testit ovat maksuttomia. Maksuttomia ja nimettömiä hiv-pikatestejä tehdään Hivpointissa ja SPR:n Pluspisteissä.

Varaa aika nimettömään ja maksuttomaan hiv-pikatestiin Hivpointin toimipisteisiin Helsinkiin, Tampereella tai Ouluun: puh. 0207 465 705 (ma-to 10–15.30)

Lue lisää: https://hivpoint.fi/hiv-ja-aids/matkailu-ja-hiv