3.10.2018

Itä-Suomessa ennätysmäärä hiv-tapauksia – testiin pääsee tänä viikonloppuna matkailuautossa

turvaseksipartio tarjoaa ilmaisia hiv-testejä raja-asemilla. Kampanjaa tekevät Hivpoint ja Punainen risti SPR. Kuvassa matkailijan käsi, jossa puhelin ja kondomipakkaus, jossa kaksi miestä.

Suomen Punaisen Ristin ja Hivpointin turvaseksipartiot tarjoavat nimetöntä hiv-testausta rajanylittäjille Nuijamaan ja Niiralan raja-asemilla viikonlopun aikana. Testaamista tarvitaan, sillä Etelä-Karjalassa todettiin viime vuonna ennätysmäärä hiv-tartuntoja kolmeenkymmeneen vuoteen.

– Etelä-Karjalan hiv-tilanne poikkeaa muun Suomen tilanteesta, sanoo Eksoten infektioylilääkäri Pekka Suomalainen. Pieneen väestömäärään nähden täällä todetaan enemmän hiv-tartuntoja kuin muualla Suomessa. Viime vuosina tartunnan saaneiden suomalaismiesten keski-ikä on ollut korkea, yli 60 vuotta. Noin puolet tartunnan saaneista on elänyt hiv-infektion kanssa pitkään ilman tietoa tartunnasta. Osa on myös tietämättään tartuttanut seksikumppaneitaan. Testaus kannattaa, koska sen avulla pääsee hyvän hiv-hoidon piiriin. Nykypäivän hiv-lääkkeet ovat tehokkaita ja estävät jatkotartunnat. Hoito on helppoa, useimmille riittää yhden tabletin ottaminen päivässä, Suomalainen jatkaa.

Hiv-tartunnan riski suojaamattomassa seksissä on korkeampi Venäjällä kuin Suomessa, mikä näkyy itärajan sairaanhoitopiirien tartuntatautitilanteessa. Yli puolet suomalaisten hiv-tartunnoista tuodaan matkoilta, joista Venäjän-matkat eivät ole poikkeus. Muut maat, joissa suomalaiset saavat tartuntoja, ovat Thaimaa, Espanja ja Viro. Myös tippuri- ja kuppatartunnoista huomattava osa saadaan matkailun välityksellä.

Hiv-testin tuloksen saa raja-asemalla minuutissa

Maksuttoman ja nimettömän hiv-testin voi tehdä raja-asemien lähelle parkkeeratuissa testausautoissa. Pikatestin tuloksen saa minuutissa.

– Jos on harrastanut suojaamatonta seksiä, on tärkeää käydä testauttamassa hiv ja muut seksitaudit. Testiautot tarjoavat helpon mahdollisuuden hiv-testiin nyt viikonloppuna. Sen lisäksi Etelä- ja Pohjois-Karjalan alueella nimettömään ja maksuttomaan testiin pääsee muun muassa Imatran ja Lappeenrannan terveysasemilla sekä Joensuun Pluspisteellä. Hiv-tartunnan voi myös testata itse hiv-kotitestillä. Kotitestin voi ostaa apteekista tai tilata Hivpointin tai apteekkien verkkokaupoista, kertoo Hivpointin suunnittelija Teija Kylä-Liuhala.

Lisäksi järjestöt jakavat kondomeja ja tietoa turvallisesta seksistä.

– Matkalle kannattaa pakata omat kondomit mukaan. Silloin voi olla varma siitä, että kondomit ovat oikeaa kokoa ja mahdollisimman turvallisia. Tositoimissa sopivat kondomit tulevat varmemmin käyttöön, mikä suojaa sekä itseä että kumppania. Oma positiivinen asenne turvaseksiä kohtaan voi pelastaa monelta harmilta, sanoo Joensuun Pluspisteen vastaava Minna Penttinen.

Turvaseksipartion aikataulu:

Nuijamaan rajatarkastusasema, Lappeenranta. Lauantaina ja sunnuntaina 6.-7.10. klo 11-16.
Niiralan raja-asema, Tohmajärvi. Lauantaina 6.10. klo 11-16.

Lisätietoja:

Hivpointin suunnittelija Teija Kylä-Liuhala p. 040 552 0129 ja suunnittelija Mervi Valjus p. 050 336 0544 (mahdollisuus haastatella Nuijamaan raja-asemalla 6.-7.10. klo 10-11).
Joensuun Pluspisteen vastaava Minna Penttinen p. 050 407 5816
Hivpointin tiedottaja Anni Pätilä, p. 040 120 9020.


Kommentoi: