18.6.2018

Koulutus hetero- ja sukupuolinormatiivisuudesta Helsinki Pride -viikolla

Koulutus heteronormista ja sukupuolinormeista, järjestäjinä Hivpoint ja Trasek. Kuvassa värikkäistä kyniä ja vieressä teksti koulutuksesta.

Yhteiskunnan oletukset sukupuolesta ja seksuaalisuudesta vaikuttavat moneen asiaan arkielämässämme. Ne voivat myös vaikeuttaa ammattilaisen ja asiakkaan yhdenvertaista kohtaamista. Osaatko tarkastella omia oletuksiasi normikriittisin silmälasein?

Hivpointin Miesten kesken –työ järjestää yhteistyössä Trasek ry:n kanssa koulutuksen hetero- ja sukupuolinormatiivisuudesta Helsinki Pride-viikolla tiistaina 26.6.2018 klo 12:30-16.

Koulutus antaa ammattilaisille valmiuksia tunnistaa hetero- ja sukupuolinormatiivisuus. Lisäksi saat konkreettisia keinoja normatiivisuuteen liittyvien ajatustapojen ja käytäntöjen purkamiseksi ja poistamiseksi työpaikalla ja asiakastilanteissa. Koulutuksen tavoitteena on parantaa ammattilaisten taitoa kohdata ja huomioida seksuaalinen suuntautuminen ja sukupuolen moninaisuus erilaisissa tilanteissa.

Koulutus järjestetään osoitteessa WHS Teatteri Union, Siltavuorenranta 18, 00170 Helsinki. Se on suunnattu ensisijaisesti kasvatus-,  opetus-,  sosiaali-  ja terveysalalla sekä nuorisotyössä työskenteleville. Myös muut aiheesta kiinnostuneet sekä opiskelijat voivat ilmoittautua koulutukseen. Koulutus on osallistujille maksuton ja sen aikana on kahvitarjoilu.

KOULUTUSTILA ON TÄYNNÄ! Koulutusta voi seurata verkkostreamin kautta Hivpointin Youtube-kanavalla (suora linkki julkaistaan ennen koulutusta). Koulutuksen tarkka ohjelma ja linkki streamiin löytyvät koulutuksen Facebook-tapahtumasta.

Peruutuspaikkoja koulutukseen voi tiedustella Hivpointin suunnittelija Teppo Heikkiseltä: teppo.heikkinen (at) hivpoint.fi.


2 responses to “Koulutus hetero- ja sukupuolinormatiivisuudesta Helsinki Pride -viikolla”

 1. Samu says:

  Mitä transgenren levittämisellä on tekemistä sukupuolitautien kanssa? Sehän on ideologinen suuntaus, saada yhteiskunnasta haluamansa näköinen, jossa ei enää saisi puhua normaalista miehen ja naisen avioliittoon perustuvasta pohjasta, koska sukupuolet häivytetään.

 2. Hivpoint says:

  Hei Samu,

  Sukupuolivähemmistöillä ja transihmisillä tarkoitetaan ihmisiä, jotka eivät koe omakseen sitä sukupuolta mihin yhteiskunta on heidät syntymässä luokitellut. Sukupuolen moninaisuus tarkoittaa valtavaa sukupuoli-identiteettien kirjoa sekä tapoja ilmaista itseään.

  Jos sukupuoli ajatellaan tiukasti vain kahdeksi eri ryhmäksi, naisiksi ja miehiksi, osa meistä ei sovi kumpaankaan lokeroon. Syrjivä lainsäädäntö ja yhteiskunnan ahtaisiin lokeroihin pakottavat normit tuottavat täysin turhaa kärsimystä niille, joiden identiteetti ei vastaa heille syntymässä määriteltyä sukupuolta, tai jotka kokevat kaksijakoisen sukupuolijärjestelmän ylipäänsä vieraaksi.

  Sukupuolen moninaisuus ei ole uusi asia; Ihmiskunnan alusta asti kaikissa tunnetuissa kulttuureissa on ollut sukupuolen moninaisuutta. Sukupuolen moninaisuutta ei voi kukaan aiheuttaa toiselle ihmiselle. Ihminen itse ei myöskään yrittämällä pysty muuttamaan sukupuolen kokemistaan.

  Sukupuolivähemmistöihin kuuluvat haluavat saada samat ihmisoikeudet kuin muut kansalaiset ja kokea, että yhteiskunta on heillekin turvallinen paikka elää ja olla.

  Sukupuolen moninaisuudesta puhuminen ei siis estä sitä, että nainen ja mies voivat vastakin mennä naimisiin.

  Terveyteen ja hyvinvointiin sukupuolen moninaisuus liittyy yhteiskunnan kapeiden lokeroiden johdosta. Monet kokevat syrijntää yhteiskunnan eri alueilla, mikä lisää terveyteen liittyvien ongelmien riskiä. Erityisen hankalaksi tilanne käy, jos henkilö ei pysty elämään omassa sukupuolessaan tai saa tarvittavia hoitoja. Yhteiskunnassa esiintyvän syrjinnän takia transihmisillä on globaalisti erityisen paljon terveyteen, myös seksitauteihin ja muuhun seksuaaliterveyteen, liittyviä terveysriskejä.

  Ennakkoluulot sukupuolen moninaisuutta tai muuta itselle vierasta asiaa kohtaan kumpuavat usein tiedon puutteesta. Asiallista tietoa sukupuolen moninaisuudesta saa esimerkiksi Transtukipisteen Sukupuolen moninaisuus -oppaasta tai Trasek ry:n nettisivuilta.

  Ystävällisin terveisin,
  Hivpoint

Kommentoi: