Prepin hintavertailu

Kuvassa henkilön kasvot. Hän pitää suutaan auki ja hänen kielellään on sininen lääketabletti.

Sivu on viimeksi tarkistettu 3.5.2022

Prepin hankkiminen EU-maista

Prep-lääkkeet ovat olleet useissa EU maissa edullisempia kuin Suomessa. Lääkkeen ostaminen reseptillä toisesta EU-maasta voi edelleenkin olla joissain tapauksissa edullisempaa kuin Suomesta ostettaessa yksityisen terveydenhuollon kautta. Julkisessa terveydenhuollossa prep-lääkitys on Suomessa maksuton 1.7. alkaen uuden asiakasmaksulain myötä. Haasteena ovat tällä hetkellä pitkät hoitojonot erityisesti Uudenmaan sairaanhoitopiirissä.

Viroa lukuunottamatta reseptilääkkeiden ostoon muualta EU:sta tarvitsee paperisen EU-reseptin.

Hintavertailu prepille (tenofoviiridisoproksiili/emtrisitabiini)

Suomen lääkemarkkinoille saatiin toukokuun 2019 alusta alkaen prep-lääkkeiden rinnakkaisvalmisteita, mutta hintataso jäi hieman korkeamaksi kuin osassa muita EU-maita. Edullisin prep-lääke maksoi tuolloin n. 75 e / 30 tabl. Vuoden 2022 alussa edullisimman lääkeen hinta on nyt reilu 50 euroa/30 tablettia.

Uuden asiakasmaksulain mukaan prep on ollut käyttäjälle maksuton Suomessa 1.7.2021 alkaen julkisessa terveydenhuollossa. Käytännöt eri sairaanhoitopiireissä vaihtelevat, mutta jokaisessa sairaanhoitopiirissä pitäisi olla valmiudet prep-hoitoihin ja maksuttoman prepin saamiseen. Katso lisätietoja: Prep-hoidot eri sairaanhoitopiireissä.

Alla on Suomen hintatietojen lisäksi listattu joitakin EU-maita, joissa prep on edullisempaa tai samaa hintaluokkaa kuin Suomessa, silloin kun lääkkeet maksaa itse. Erillinen päivittyvä hintaseuranta EU maiden osalta on lopetettu prepin tultua maksuttomaksi julkisen terveydenhuollon kautta Suomessa 1.7.2021 alkaen. Edullisimpien valmisteiden saatavuus eri maissa vaihtelee. Tarkista tilanne alla olevista linkeistä, suoraan apteekista tai apteekin verkkosivuilta.

Suomen hintatiedot päivitetty 20.4.2022 

Suomi:

Hintavertailu (edullisimmasta kalleimpaan, 30 tabletin pakkaus):
  • Emtricitabine/Tenofoxir disoproxil Stada 200/245 mg 50,81 € (1,69€/tabletti)
  • Emtricitabine/Tenofoxir disoproxil ACCORDPHARMA 200/245 mg 75,34 € (2,51 €/tabletti)
  • Emtricitabine/Tenofoxir disoproxil Krka 200/245 mg 193,03 € (6,43 €/tabletti)
  • Emtricitabine/Tenofoxir disoproxil Mylan 200/245 mg 194,29 € (6,48 €/tabletti)

Näiden hintojen päälle apteekit lisäävät 2,39 euron toimitusmaksun.

Suomessa myynnissä olevat prep-valmisteet on arvioitu Fimean toimesta biologisesti samanarvoisiksi, eli ne tehoavat keskenään samalla lailla. Jos lääkäri on laatinut reseptisi jollain tuotenimellä, voi suomalainen apteekki halutessasi vaihtaa sen kahteen edullisimpaan valmisteeseen.

Lähde: https://asiointi.kela.fi/laakekys_app/LaakekysApplication?kieli=fi

Ruotsi:

Hinnat voi tarkistaa:

Viro:

Huom! Virossa käy suomalainen e-resepti.

Hinnat voi tarkistaa:

Saksa:

Hinnat voi tarkistaa:

Kuinka saan hankittua turvallisesti prepiä?

Tällä sivulla käsitellään sitä, kuinka prepiä (tenofoviiridisoproksiili/emtrisitabiini) saa ostettua eräistä EU-maista joko paikan päältä tai nettiapteekin välityksellä.

Tarkistathan, että nettiapteekissa on Euroopan Komission virallinen hyväksytyn nettiapteekin logo, jota painamalla pääsee tarkistamaan kyseisen valtion nettiapteekin luvan viranomaiselta. Sen jäsenvaltion lippu näkyy logon alalaidassa, jonka alueella nettiapteekki toimii.

Hivpoint kannustaa prepin käyttäjiä hakemaan reseptin sekä prepiin että tilanteeseesi perehtyneeltä lääkäriltä Suomesta ja hankkimaan lääkkeensä apteekista joko Suomesta tai muusta EU-maasta. Lääkkeiden tilaaminen Eta-alueelta (ml. EU) on laillista tietyin rajoituksin. Lääkkeiden tilaamisessa Eta-alueelta ei tarvitse maksaa ylimääräisiä veroja Suomessa. Lisätietoja lääkkeiden tilaamisesta ja omatoimisesta tuomisesta:

Suomi:

Miten saan: Tarvitset lääkärin sähköisen reseptin lääkkeelle. Noutaessasi lääkkeitä apteekista varaudu 1-2 päivän toimitusaikaan. Prep-lääkkeitä on vain muutamissa apteekeissa heti saatavilla. Esimerkiksi Yliopiston Apteekin Helsingin keskustan ja Mannerheimintien apteekeissa lääkkeet ovat yleensä heti saatavilla. Voit tarkistaa hyllytilanteen Yliopiston apteekin verkkosivuilta.

Ruotsi:

Miten saan: Tarvitset lääkärin EU-paperireseptin lääkkeelle (ks. Prep EU-reseptillä). Lääkkeitä saattaa olla yksittäisissä apteekeissa hyllyssä suuremmissa kaupungeissa. Saatavuustietoja on kootusti sivulla https://www.fass.se/LIF/atcregister?atcCode=J05AR03: valitse ensin haluamasi tuotenimi ja sitten avautuvasta ikkunasta paina ”Sök lagerstatus”-näppäintä. Hivpointin tietojen mukaan prep-lääkkeet on saanut ongelmitta osatettua ilman etukäteistilausta Apoteket-apteekkiketjun suurimmasta toimipisteestä Tukholmassa (Apoteket C W Scheele). Ruotsalaisista nettiapteekeista ei pysty tilaamaan lääkkeitä Suomeen.

Viro:

Miten saan: Et tarvitse EU-reseptiä. Viroon prep-rinnakkaisvalmiste on tullut apteekkeihin keväällä 2020. Markkinoilla on vain yhden lääkeyhtiön valmiste tällä hetkellä. Virossa käy myös suomalainen e-resepti, joten Virosta lääkeitä ostettaessa ei tarvitse pyytää lääkäriltä EU-reseptiä, vaan apteekki pääsee Suomen sähköiseen reseptikeskukseen katsomaan reseptit. Virossa prep-lääkkeiden menekki on aika vähäistä, joten apteekkiin kannattaa olla yhteydessä ennen lääkkeen ostoa, että lääkkeitä on varmasti saatavilla. Lääkkeet täytyy käydä ostamassa paikan päältä. Ei postitoimituksia.

Viron apteekkien tiedot: http://www.apteegiinfo.ee/info

Saksa:

Miten saan: Tarvitset lääkärin EU-paperireseptin lääkkeelle (ks. Prep EU-reseptillä). Lääkkeitä saattaa olla yksittäisissä apteekeissa hyllyssä suuremmissa kaupungeissa.

Saksasta pystyy tilaamaan lääkkeitä myös Suomeen usean eri nettiapteekin kautta. Tämä tapahtuu täyttämällä apteekin tilauskaavakkeen ja toimittamalla alkuperäisen EU-paperireseptin postitse määritettyyn postiosoitteeseen ja maksamalla lääkkeet määriteltyjen ehtojen mukaisesti. Suomalainen paperiresepti vastaa saksalaista ”Privatrezept”-lääkemääräystä, jossa sairauskassa ei ole osapuolena.

Sivustolla esitetyistä nettiapteekeista ei Hivpointilla ole käyttökokemuksia, emmekä ota vastuuta epäonnistuneista lääketilauksista. Tiedot pohjautuvat nettiapteekkien omien sivujen informaatioon.

Saatavilla olevien tietojen perusteella seuraavien Suomeen toimittavien saksalaisten nettiapteekkien hinta-laatusuhde on parhaasta päästä: