Checkpoint-seksitautiklinikka

Checkpoint express clinic does sti testing for men who have sex with man. In the photo an sti test is taken from the mouth.

Sivu on viimeksi tarkistettu 24.11.2021

Checkpoint-seksitautiklinikka on kuukausittain toteutuva maksuton seksitautien testauspalvelu homo-, bi- ja muille miehille, joilla on seksiä miesten kanssa. Loppuvuoden 2021 klinikat toteutetaan yhteistyössä MSC Finland Toms Clubin kanssa Spartacus-rahaston tuella.

Checkpoint-seksitautiklinikka – Toiminta jatkuu vuoden 2022 alussa rahoituksen varmistuttua

Klinikka toimii ajanvarauksella. Ajanvarausta varten tarvitsemme etunimesi ja puhelinnumerosi. Ajan voi varata puhelin- tai chat-neuvontapalvelustamme.

Osoite: Hermannin rantatie 2 B, Kalasatama, Helsinki

Aikoja on rajoitetusta.

Seksitautiklinikan palvelut ovat maksuttomia.

Mikäli et pääse varatulle ajalle, niin ajan peruutus sähköpostitse: sami.tuunainen(a)hivpoint.fi (ilmoita peruttu aika, etunimi ja puhelinnumerosi)

Checkpoint-seksitautiklinikka sijaitsee Kalasatamassa

Toimipisteemme osoite on muuttunut. Helsingin toimipiste sijaitsee Kalasatamassa,
osoite: Hermannin rantatie 2 B.

Miten Checkpoint-seksitautiklinikka toimii?

 • Checkpoint-seksitautiklinikka on vain homo-, bi- ja muille miehille, joilla on seksiä miesten kanssa.
 • Klinikka on tarkoitettu ensisijaisesti oireettomille seksuaalisesti aktiivisille henkilöille. Seksitautioireisia pyydetään hakeutumaan sukupuolitautien poliklinikalle, jossa lääkäri voi tehdä arvion hoidon aloittamisesta jo oireiden perusteella.
 • Klinikalla saa tarvittaessa hiv-testin (verikoe). Lisäksi tehdään Hepatiitti C -testi (verikoe) riskikartoituksen perusteella.
 • Klamydia- ja tippuritestit otetaan ensivirtsasta, tikkunäytteenä nielusta ja peräaukosta.
 • Henkilön tulee olla virtsaamatta vähintään 1 tunti ennen virtsanäytteen antamista.
 • Kuppatesti on verikoe.
 • Prepin käyttäjille klinikalla tarjotaan kreatiniinitesti (verikoe). Testillä seurataan munuaisten toimintaa. Tarvittaessa prepin käyttäjille voidaan tehdä myös Hepatiitti B -testi, mikäli tätä ei ole tehty prepin aloittamisen yhteydessä.
 • Laboratorioon lähetettävien näytteiden (klamydia, kuppa, tippuri, hiv ja hepatiitti C) positiiviset tulokset ilmoitetaan asiakkaalle muutaman päivän kuluttua, viimeistään noin viikon kuluttua.
 • Negatiivisia testituloksia ei erikseen ilmoiteta.
 • Positiivisen tuloksen saaneet ohjataan jatkohoitoon.
 • Testejä (klamydia ja tippuri) ei voi tehdä antibioottihoidon aikana, eikä viikon sisällä antibiootin ottamisen jälkeen.
 • Henkilöllisyystodistus tulee esittää laboratorioon lähetettäviä näytteitä varten.
 • Testiin voi tulla vaikka ei ole oleskelulupaa suomessa tai on suomessa tilapäisesti.
 • Kaikki tiedot ovat salassa pidettäviä ja tietosuojattuja!
 • Positiiviset testitulokset (kuppa, tippuri ja klamydia) ilmoitetaan hoitavalle taholle hoidon järjestämistä varten.
 • Klinikan testitulokset eivät näy omakanta -järjestelmässä (kanta.fi)
 • Klamydiatartuntojen hoitopaikkana toimii ensisijaisesti oma terveysasema, jonne klinikalta otetaan yhteyttä hoidon järjestämiseksi.
 • Mikäli asiakkaalla todetaan kuppa- tai tippuritartunta, niin klinikan konsultoiva lääkäri tekee näiden hoitoa ja jatkotutkimuksia varten lähetteen sukupuolitautien poliklinikalle ja tekee lakisääteisen tartuntatauti-ilmoituksen Terveyden- ja hyvinvoinnin laitokselle.

Koronaturvallisuus

Checkpoint-seksitautiklinikalla suosittelemme kasvomaskin käyttöä. Tarjoamme maskin, mikäli sinulla ei ole omaa mukana.

Ethän tule klinikalle, jos sinulla on lieviäkään sairastumisen oireita!

Matalan kynnyksen seksitautitestausta homo-, bi- ja muille miehille, joilla on seksiä miesten kanssa

Checkpoint-seksitautiklinikan toiminta on lähtöisin sosiaali- ja terveysministeriön rahoittamasta hankkeesta (2018-2020), jossa kehitettiin matalan kynnyksen seksitautitestaustoimintaa korkeassa seksitautiriskissä oleville homo-, bi- ja muille miehille, joilla on seksiä miesten kanssa. Klinikan toiminta on on ollut tuloksellista ja siitä on tullut suosittu palvelu. Toimintaa on päätetty jatkaa ja tällä hetkellä klinikka toteutuu n. 1-2 kuukauden välein Hivpointin toimistolla, Kalasatamassa.

Checkpoint-seksitautiklinikalla kehitetään uusia tapoja toteuttaa seksitautitestausta. Klinikan kävijätietojen ja tulosten pohjalta toimintaa kehitetään koko ajan. Testauspalvelu on kuitenkin pyritty toteuttamaan mahdollisimman sujuvaksi ja nopeaksi.

Hiv- ja muihin seksitautesteihin pääsee omalla terveysasemalla tai sukupuolitautien poliklinikalla

Checkpoint-seksitautiklinikka on avoinna vain satunnaisesti. Muina aikoina hiv- ja muihin seksitautitesteihin pääsee maksutta omalla terveysasemalla tai sukupuolitautien poliklinikalla.

Helsingissä HUS sukupuolitautien poliklinikka ottaa seksitautitestit myös oireettomilta homo-, bi- tai muilta miehiltä, joilla on seksiä miesten kanssa, poliklinikan yleisohjeista huolimatta.