16.5.2018

Hivpoint selvitti saavutettavuuttaan asiakkaiden silmissä

Hivpointin toimiston työntekijät ja saavutettavuus-selvityksen tehnyt Panda Eriksson yhteiskuvassa toimistolla.

Panda Eriksson ja koko Hivpointin henkilökunta saavutettavuuskoulutuksen jälkeen.

Hivpoint selvitti ensimmäistä kertaa saavutettavuuttaan asiakkaiden silmissä keväällä 2018. Saavutettavuustutkimuksessa arvioidaan asiakkaiden mahdollisuutta käyttää järjestön palveluja muun muassa kulttuuri- ja kielitausta, sukupuoli ja vammaisuus/vammattomuus huomioon ottaen. Saavutettavuuden tutkimisella pyritään huomioimaan järjestön palveluja käyttävien moninaisuus ja heidän erilaiset tarpeensa.

 

Saavutettavuustutkimus keskittyi erityisesti palvelumuotoiluun ja sosiaaliseen saavutettavuuteen. Hivpointin tutkimuksen saavutettavuuden kehittämisestä laati Panda Eriksson, joka teki raportin osana sukupuolentutkimuksen opintojaan. Tutkimuksessa kartoitettiin Hivpointin palveluja ja haastateltiin henkilökuntaa. Selvittääkseen erityisesti transihmisten näkemyksiä Hivpointin palveluista ja niiden transystävällisyydestä, Eriksson toteutti erillisen kohderyhmäkyselyn.

Hyvä saavutettavuus on kokonaisuus, johon liittyy moninaisuuden huomioiminen, viestinnän ymmärrettävyys, tilojen esteettömyys, yhdenvertainen asiakaspalvelu ja avoin asenne. Saavutettavuustutkimuksen tulosten pohjalta Eriksson koulutti Hivpointin henkilökuntaa. Tulevaisuudessa Hivpoint kehittää käytäntöjään ja materiaalejaan vastaamaan paremmin sitä periaatetta, että sen tarjoamat palvelut ovat kaikille avoimia ja helposti saavutettavia.

“Hyvä asiakaspalvelu ottaa ihmisten moninaisuuden huomioon. Kukaan ihminen ei ole vain yhdenlainen, vaan useimmilla meistä esimerkiksi kulttuuritausta, kielitausta ja sukupuolikokemus vaikuttavat siihen miten meidät kohdataan. Palvelujen tarjoamisessa on tärkeää, että pyritään jatkuvasti kehittämään toimintaa, jotta järjestö osaa ottaa huomioon kaikenlaiset asiakkaat”, Eriksson toteaa.

Ensimmäisenä askeleena sukupuolivähemmistöjen erityiseksi huomioimiseksi Hivpoint toteuttaa yhteistyössä Trasek ry:n kanssa ensimmäisen trans-, muun- ja intersukupuolisille, sukupuoleltaan queereille sekä sukupuolettomille ihmisille tarkoitetun hiv-testauksen.  

Hiv-testaus järjestetään kansainvälisenä trans- ja homofobian vastaisena päivänä, torstaina 17.5. Hiv-testaus on ilmaista ja anonyymiä ja se toimii walk-in-periaatteella. Odotustilassa kerrotaan transystävällisestä turvaseksistä. Jaossa on myös oppaita, kuten  Trans ja seksi-esite, ja turvaseksipakkauksia.


Kommentoi: