Hiv-testi – minne testiin?

Sivu on viimeksi tarkistettu 19.4.2021

Hivpointin kohderyhmille suunnattu hiv-testaus

Hivpoint tarjoaa testauspalveluita ensisijaisesti hivin ja seksitautien suhteen haavoittuvassa asemassa oleville henkilöille. Heihin kuuluvat:

  • Hiv-tartunnan saaneet ja heidän läheisensä
  • Homo-, bi- ja muut miehet, joilla on seksiä miesten kanssa
  • Maahan muuttaneet
  • Venäjän ja Thaimaan matkailijat

Hiv-pikatestiin ajanvarauksella

Koronatilanteen takia kaikki Hivpointin testauspalvelut toimivat ajanvarauksella. Tässä poikkeustilanteessa Hivpointin neuvonta- ja ajanvarauspalveluissa kaikilta testiajan varanneilta pyydetään puhelinnumero ajanvarausjärjestelmää varten. Numero säilytetään tietoturvallisesti kahden viikon ajan, jotta asiakas voidaan jäljittää mahdollisen korona-altistuksen tapahtuessa. Lue lisää henkilötiedon käsittelystä >>

Hivpointissa hiv-testi on maksuton. Hiv-testi tehdään pikatestillä, josta tulos saadaan 60 sekunnissa samalla vastaanotolla.

Teemme testausta Helsingissä ja Oulussa. Helsingissä testaus toimii ajanvarauksella pääsääntöisesti yhtenä päivänä viikossa. Oulun toimipisteen hiv-testaus on toistaiseksi tauolla paikallisten koronarajoitusten vuoksi.

Helsingin toimipisteen osoite on muuttunut. Helsingin toimipiste sijaitsee Kalasatamassa, osoitteessa Hermannin rantatie 2 B.

Testiaikaa voi tiedustella neuvontapuhelimesta ja chat-neuvonnasta, joissa tehdään arvio hiv-testin tarpeellisuudesta ja ajankohdasta riskitilanteesta riippuen.

Tiedustele testiaikaa, tarkista puhelinneuvonnan ja chatin aikataulut täältä >>

Hiv-testi julkisessa terveydenhuollossa

Hiv-testiin ja muihin seksitautitesteihin tulisi ensisijaisesti hakeutua omalle terveysasemalle. Hivpoint tarjoaa hiv-testausta kohdennetusti hivin kannalta haavoittuvimmille ryhmille. Voit lukea lisää Hivpointin kohderyhmistä täältä.

Hivpointissa testataan seksiteitse tarttuvista taudeista ainoastaan hiv. Muut seksitaudit, kuten klamydia, tippuri ja kuppa tarttuvat huomattavasti helpommin. Suojaamattoman seksin jälkeen on hyvä testata kaikki seksitaudit oireettomuudesta huolimatta.

Hiv- ja muihin seksitautitesteihin voi hakeutua seuraaviin toimipaikkoihin, joissa testaus on asiakkaalle maksuton. Hiv-testauksen osalta tulisi olla mahdollisuus saada testi myös nimettömänä.

  • terveysasemat
  • sukupuolitautien poliklinikat
  • opiskelijaterveydenhuolto
  • työterveyshuolto

Lisäksi yksityiset lääkäriasemat tekevät hiv- ja muita seksitautitestejä. Yksityisellä lääkäriasemalla testit ovat asiakkaalle maksullisia. Voit myös testata hivin kotona hiv-kotitestillä.

Hiv-pikatestaus muualla

Hiv-pikatestausta järjestetään myös seuraavissa terveyskeskuksissa:

Matalan kynnyksen hiv-pikatestaus loppuu Suomen Punaisen Ristin Pluspisteissä huhtikuun lopussa 2021.