Ehkäise, testaa, hoida ja nauti!

Ehkäise, Testaa, Hoida ja Nauti on Hivpointin uusi kampanja, joka lanseerataan Helsinki Pride viikolla 2021!

Sivu on viimeksi tarkistettu 16.2.2024

Kolme tapaa huolehtia seksuaaliterveydestä nautinnosta tinkimättä

Ehkäise – Testaa – Hoida – Nauti! -kampanja esittelee kolme keskeistä keinoa, jotka auttavat huolehtimaan omasta seksuaaliterveydestä ja nauttimaan seksistä. Kampanja on suunnattu homo-, bi- ja muille miehille, joilla on seksiä miesten kanssa

Ehkäise

Prep-lääkitys oikein käytettynä ehkäisee tehokkaasti hiv-tartunnan. Prep-lääkitys on ennen hiv-tartunnalle altistumista otettava lääkitys, jota voidaan ottaa päivittäin tai tarvittaessa. Prep estää tehokkaasti hivin tarttumisen suojaamattomassa seksissä. Prep-lääkityksen käyttö tapahtuu lääkärin seurannassa, johon sisältyy hivin ja muiden seksitautien testaus kolmen kuukauden välein. Prep suojaa hiviltä, mutta ei muilta seksitaudeilta.

Kondomi puolestaan suojaa tehokkaasti sekä hiviltä että muilta seksitaudeilta. Kondomeja on monenlaisia ja kokeilemalla erilaisia voi löytää itselleen sopivimman kondomin. Liukuvoide on täydellinen lisä kondomin kanssa, sillä se ehkäisee hankaumia ja ennen kaikkea lisää nautintoa! Vesiliukoiset ja silikonipohjaiset liukuvoiteet sopivat kondomin kanssa käytettäväksi.

Hankekoordinaattori ja prep-asiantuntija Sami Tuunainen kertoo, mikä on prep-lääkitys, kenelle se on tarkoitettu ja miten sitä käytetään sekä mitä kaikkea prepin käyttäjän tulee huomioida hoitoon liittyen.

Testaa

Seksitautitartuntojen ennaltaehkäisy ei aina onnistu, syystä tai toisesta. Silloin seksitautitesteissä käyminen on tärkeää. On hyvä muistaa, että seksitaudit voivat olla täysin oireettomia ja mahdollinen seksitautitartunta voidaan todeta vain testaamalla. Seksitautitestissä käymällä mahdollinen tartunta pystytään hoitamaan asianmukaisella tavalla, eikä jatkotartuntoja tule. Keskustele testaamisesta myös seksikumppaneiden kanssa ja muista ilmoittaa seksikumppanille jos hän on altistunut seksitautitartunnalle.

Kerro seksitautitesteihin hakeutuessasi, minkälaista seksiä sinulla on ollut. Näin saat tarvittavat testit ja oikeanlaisen hoidon tartuntaan. Esimerkiksi, jos olet antanut suuseksiä, tarvitaan nielusta otettava näyte mahdollisen nielussa olevan tartunnan löytämiseksi. Mikäli sinulla on ollut vastaanottavana osapuolena (bottomina) anaaliseksiä, siitä kannattaa mainita seksitautitesteissä käydessä, koska silloin testit tiedetään ottaa myös peräaukosta. Hiv ja kuppa testataan aina verinäytteestä.

Hiv-pikatestissä tuloksen saa 60 sekunnissa. Ehkäise, testaa, hoida ja nauti.

Hoida

Hivin ja muiden seksitautien hoitamien on tärkeää niin terveyden kuin jatkotartuntojenkin estämisen vuoksi.  Tiesitkö, että hiviin on olemassa tehokas lääkehoito, jonka ansiosta tartunnan saanut voi elää tavallista elämää ja jonka ansiosta hiv ei tartu edes seksissä ilman kondomia?

Totta se on! Kun hiv-tartunta todetaan, aloitetaan hivin hoito Suomessa mahdollisemman pian. Kun hiv-lääkitystä syödään määräyksen mukaan, vähentää lääkitys hi-viruksen määrää kehossa hyvin alhaiselle tasolle. Tämän seurauksena tartunnan saaneen immuunijärjestelmä toimii ja estää sairastumisen. Toimiva hiv-lääkitys laskee hi-virusmäärän jopa niin matalaksi, ettei sitä voida testeillä mitata (hiv-tartunta voidaan kuitenkin vasta-aineista todeta). Tällaista tilannetta kutsutaan ns. mittaamattomaksi virustasoksi. Kun virustasot ovat mittaamattomissa, hiv ei tartu suojaamattomassa seksissä. Hiv-tartunnan mahdollisimman aikaisesta toteamisesta ja hiv-lääkitykselle pääsemisestä onkin tullut erittäin tehokas keino ehkäistä uusia hiv-tartuntoja. Treatment as prevention (lyhenteenä Tasp) onkin ollut englanninkielisessä hivin ennaltaehkäisytyössä keskeinen slogan jo vuosikausia.

Muutkin seksitautitartunnat on tärkeää hoitaa hoitavan tahon antamien ohjeiden mukaisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että antibioottikuuria ei lopeteta kesken hoidon tai oteta epäsäännöllisesti. Mikäli hoito keskeytetään ohjeiden vastaisesti, ei esimerkiksi tippuritartunta välttämättä parannu tai riskinä on antibioottiresistenttien kantojen syntyminen. Lue lisää seksitautien hoidosta täältä.

Ja ennen kaikkea nauti seksistä!

Onko sinulla jo turvaseksistrategia?

Hiviltä voi suojautua monin eri tavoin ja kannattaakin pohtia mikä tapa on itselle ja omaan elämäntilanteeseen sopivin. Kondomi suojaa tehokkaasti hivin lisäksi myös muilta seksitaudeilta ja prep-lääkitys antaa tehokkaan suojan hiviä vastaan. Hiv-tartunnan saanut, joka on lääkityksellä, on turvallinen seksikumppani hivin suhteen, koska toimiva hiv-lääkitys estää hivin tarttumisen.

Seksistä pystyy nauttimaan vapaammin, kun on ensin tehnyt oman turvaseksistrategian, jossa on käynyt läpi seksiin liittyvät valinnat ja toimintamallit. Alla on kolme esimerkkiä turvaseksistrategiasta.

Esimerkki 1: Kondomi suojaa tehokkaasti hiviltä ja muilta seksitaudeilta!

  • Käytän kondomia ja liukuvoidetta anaaliyhdynnässä.
    • Jos kondomia ei tule käytettyä tai se rikkoutuu, niin käyn seksitautitesteissä.
    • Olen myös tietoinen hivin jälkiehkäisylääkityksestä – PEP. Lisää lisää pepistä täältä.
  • Suuseksissä en käytä kondomia.
    • Pidän huolta, että seksitautitestauksen yhteydessä otetaan aina myös tippuri/klamydianäyte nielusta.
  • Käyn seksitautitesteissä (hiv, tippuri, klamydia ja kuppa) vähintään kerran puolessa vuodessa, vaikka oireita ei ilmenisi ja ilmoitan kumppaneille mahdollisista tartunnoista.

Esimerkki 2: Prep on tehokas hiviä vastaan!

  • Käytän prep-lääkitystä ohjeiden mukaan hivin ennaltaehkäisynä ja käyn prepin käyttöön liittyvissä seksitautitesteissä 3 kk välein.
  • Käyn seksitautitesteissä aina, jos oireita ilmenee.
  • Käyn seksitautitesteissä aina, jos seksikumppani ilmoittaa hänellä todetusta seksitaudista ja pidättäydyn seksistä siihen saakka, kunnes saan negatiiviset tulokseni, tai oma seksitautitartuntani on hoidettu.
  • Mikäli minulla todetaan seksitauti, hoidan sen ohjeiden mukaan ja ilmoitan seksikumppaneille, jotta he osaavat hakeutua testeihin.
  • Käytän aina anaaliyhdynnässä liukuvoidetta.
  • Seksistä nautin eniten ilman kondomia, mutta kumppanin toiveesta kondomin käyttö on ok.

Esimerkki 3: Lääkitty hiv ei tartu!

  • Olen hiv-tartunnan saanut, syön lääkkeeni säännöllisesti ja käyn sovituilla lääkäri- ja laboratoriokäynneillä.
  • En käytä kondomia anaaliseksissä kuin satunnaisesti.
  • Käyn seksitautitesteissä (klamydia, tippuri ja kuppa) 3 kuukauden välein tai kun oireita ilmenee ja mikäli minulla todetaan seksitautitartunta, ilmoitan siitä seksikumppaneilleni.

Aiheeseen liittyvät artikkelit