21.11.2019

Seksitautitesteihin pääsee Suomessa suhteellisen helposti, mutta oikeat kysymykset on tärkeää osata kysyä – hiv- ja hepatiittitestausviikkona haastamme terveysasemat testaamaan

Testausviikon kuvaEurooppalainen hiv- ja hepatiitti-testausviikko järjestetään marraskuun viimeisellä viikolla 22-29.11. Hiv-testauksesta ja seksitapojen puheeksiotosta muistutetaan hiv-testaus haastekampanjan avulla.

Haastekampanjaan osallistuu tänä vuonna yli 30 perusterveydenhuollon toimijaa ympäri Suomea, aina Oulusta pääkaupunkiseudulle ja Kuopiosta Turkuun.

Haastekampanjassa kehoitetaan seuraavaan:

  • ottamaan puheeksi asiakkaan kanssa, hiv ja muut seksitaudit
  • kysymään seksitavoista, jotta tietää onko asiakkaalla ollut riski saada tartunta
  • tarjoamaan aktiivisesti testejä

”Ei haittaa jos et ole virallisesti osallistunut haastekampanjaan, voit kuitenkin ottaa hiv-testauksen puheeksi ja tarjota testejä aktiivisesti testausviikolla,” sanoo Hivpointin testausvastaava Sanna Salo.

Seksitautitesteihin pääsee Suomessa suhteellisen helposti – mutta vain ottamalla seksitavat puheeksi voi tarjota oikeita testejä, oikeina aikoina, oikeista paikoista!

Seksitautitesteihin pääsee Suomessa hyvin, mutta kaikkien vaadittavien testien saaminen on yhä osittain haasteellista.  Hivpointin neuvonnassa ja asiakkailta tulee asiasta aina silloin tällöin palautetta.

On tärkeää, että terveysasemalla osataan ottaa seksitavat oikein puheeksi ja kysyä asiakkaalta tarvittavat kysymykset.  Esimerkiksi jos on harrastanut suuseksiä tai anaaliyhdyntää, testejä ei ole osattu tarjota oikein, jos ei ole kysytty seksitavoista. Klamydia- ja tippurinäyte tulisi ottaa seksitapojen mukaisilta limakalvoilta, eli seksitavasta riippuen myös nielusta ja peräaukosta, mikäli on harrastettu suuseksiä tai anaaliyhdyntää.

Hivpointissa on havaittu, että hiv-testiin pääsy nimettömänä voi olla haasteellista.  Lisäksi asiakkaat ovat antaneet palautetta tilanteista, joissa on tarjottu pelkkää klamydiatestiä, vaikka asiakas on pyytänyt saada kaikki seksitautitestit. Hiv- ja muiden seksitautien testaus on Suomessa julkisen terveydenhuollon tehtävä. THL:n suosituksen mukaan hiv-testiin tulee päästä ilman lääkärin arviota ja hiv-testiin tulisi päästä myös nimettömänä.

Hiv-testiä tulee tarjota asiakkaalle rohkeasti, eikä hiv-testin tekoa tulisi ajatella ”turhana”. Ammattilainen voi omalla suhtautumisellaan auttaa asiakasta pääsemään yli mahdollisesta häpeän tuntemuksesta, mitä seksitautien testaukseen voi joskus liittyä. Asiakkaan asiallinen kohtelu ja seksistä puhuminen on tärkeää.

Jos kokee, että ei ole saanut riittäviä testauspalveluita, myös Hivpoint voi olla asiakkaan puolesta yhteydessä toimipaikkaan, jota asia koskee. “Tavallisesti terveysasemilla palaute on otettu vastaan niin, että testauskäytännöt on otettu puheeksi henkilökunnan kanssa,” Salo päättää.

 

Hivpoint kouluttaa terveydenhuoltoalan ammattilaisia säännöllisesti ja tuottaa erilaista materiaalia hivistä ja muista seksitaudeista, niiden testauksesta ja hoidosta. Lue lisää tästä ja tilaa koulutus työpaikallesi!


Kommentoi: