Miten suojautua hiviltä ja muilta seksitaudeilta

Turvallinen seksi

  • Suutelu ja käsillä hyväily
  • Anaali- ja emätinyhdyntä kondomin ja vesiliukoisen tai silikonipohjaisen liukuvoiteen kanssa
  • Suuseksissä kondomin tai suuseksisuojan käyttö on suositeltavaa, sillä bakteerin aiheuttamat seksitaudit (klamydia, tippuri, kuppa) voivat tarttua suuseksissä molemmille osapuolille
  • Hiv-riski suuseksissä on erittäin pieni, ja se on vain sillä osapuolella, joka voi saada spermaa, esiliukastetta tai emätineritettä suuhunsa. Riskiä voi entisestään pienentää välttämällä eritteiden ottamista suuhun.

Turvallisessa seksissä spermaa, esiliukastetta, emättimen eritteitä tai verta ei pääse kumppanin limakalvoille. Kondomin oikea käyttö säännöllisesti kaikissa seksikontakteissa suojaa tehokkaasti hiv-tartunnalta. Samalla se ehkäisee myös muita seksitauteja ja ei-toivottuja raskauksia. Muut seksitaudit ovat yleisempiä ja tarttuvat helpommin kuin hiv.

Hiv ei voi tarttua säännöllistä lääkitystä käyttävältä hiv-positiiviselta henkilöltä suojaamattomassa seksissä. Hiv-lääkitys ei kuitenkaan estä muiden seksitautien tarttumista.

Hiv-tartuntoja voi ehkäistä ennen seksitilannetta otettavalla lääkityksellä (pre-exposure prophylaxis, PrEP) sekä jälkikäteen otettavalla lääkityksellä (post-exposure prophylaxis, PEP).

Kondomin oikea käyttö

  1. Avaa kondomipakkaus varovasti, jotta kondomi ei vahingoitu.
  2. Purista sormilla mahdolliset ilmakuplat kondomin kärjestä ja rullaa kondomi jäykistyneen peniksen päälle.
  3. Käytä varsinkin anaaliyhdynnässä runsaasti vesiliukoista tai silikonipohjaista liukuvoidetta. Laita liukuvoidetta sekä kondomin päälle että suoraan emättimeen tai peräaukkoon.
  4. Vedä penis ulos heti siemensyöksyn jälkeen. Pidä kondomista kiinni ulosvedon aikana.

Säilytä kondomit ja liukuvoiteet huoneenlämmössä, suojassa auringonvalolta, valaisimien lämmöltä tai pakkaselta.

Kondomin ja liukuvoiteen oikeaa käyttöä voit harjoitella vaikka itsetyydytyksen yhteydessä. On hyvä opetella laittamaan kondomi paikalleen myös pimeässä tai penikseen katsomatta.

Kondomeja ja liukuvoidetta on hyvä pitää aina mukana, sillä seksitilanteet voivat tulla yllättäen ja suunnittelematta. Jos säilytät kondomia esimerkiksi lompakossa, huolehdi ettei kondomi joudu tekemisiin terävien esineiden kanssa. Kun kondomi tulee käyttöön, kannattaa tarkistaa, että pakkaus on ehjä ja kondomi ei ole mennyt vanhaksi. On hyvä muistaa, etteivät öljypohjaiset voiteet tai rasvat sovi kondomin kanssa käytettäväksi, sillä ne voivat haurastuttaa kondomia. Kondomin ja suuseksisuojan käytöstä voi lukea lisää Hivpointin Justwearit.fi-sivuilla.

Lisätietoa turvallisesta seksistä:

Suojaa itsesi seksitaudeilta – esite [suomi] [englanti] [arabia] [venäjä] [sorani]
Seksiä on monenlaista – esite [suomi] [ruotsi]
Hiv ja seksitaudit miesten välisessä seksissä – esite [suomi]
Turvaseksiopas cisnaisten ja muiden vulvallisten ihmisten väliseen seksiin – esite [suomi] (Sinuiksi-palvelu 2019)