1.10.2019

Haastamme terveysasemat testauskampanjaan – osallistu ja voita!

3_2019 Uutiskirje haaste terveysasemilleHivpointin testauskampanja haastaa terveysasemien hoitohenkilökunnan osallistumaan eurooppalaiseen hiv- ja hepatiitti-testausviikkoon.

Haastamme sinut:

  • ota puheeksi asiakkaan kanssa, hiv ja muut seksitaudit
  • kysy seksitavoista, jotta tiedät onko asiakkaallasi ollut riski saada tartunta
  • tarjoa aktiivisesti testejä

Osallistujien kesken arvotaan ihana herkkukori kahvihuoneeseen!

Suomessa on tällä hetkellä satoja ihmisiä, jotka eivät tiedä hiv-tartunnastaan

Marraskuun viimeisellä viikolla, 22-29.11.2019, vietetään eurooppalaista hiv- ja hepatiitti-testausviikkoa. Testausviikon tavoitteena on kannustaa ihmisiä hiv-ja c-hepatiittitesteihin, jotta he tulisivat tietoisiksi omasta statuksestaan. Statuksen tietäminen on tärkeää, jotta oikea hoito voidaan aloittaa. Hiviin on olemassa tehokas lääkehoito. Lääkityksellä oleva hiv-tartunnan saanut henkilö ei voi tartuttaa hiviä, edes suojaamattomassa seksissä. Hiv ei ole esteenä lasten saamiselle, sillä lääkitys estää hivin tarttumisen sikiöön raskauden ja synnytyksen aikana. Lääkitty hiv ei tartu.

UNAIDSin tavoitteena vuoteen 2020 mennessä on, että 90 prosenttia hivin kanssa elävistä ovat tietoisia tartunnastaan, heistä 90 prosenttia on lääkehoidossa ja heistä 90 prosentilla virukset ovat mittaamattomissa. Myös Suomen tulee saavuttaa ja pysyä vähintään 90-90-90 tavoitteessa.

Uusimpien arvioiden mukaan Suomessa noin 13 % hiv-tartunnan saaneista ei tiedä omasta tartunnastaan. Perusterveydenhuollolla on keskeinen rooli testauksen toteuttamisessa.

Testauskampanjaan osallistuminen on helppoa!

Ilmoita osallistumisestanne sähköpostitse: koulutus(at)hivpoint.fi niin lähetämme sinulle materiaalipaketin.

Materiaalipaketti sisältää testausviikkoon liittyviä tarroja ja esitteitä. Liimaa tarra työtakkiin tai muuhun näkyvään paikkaan. Tarran avulla madalletaan kynnystä hiv-testauksen puheeksiottoon, niin ammattilaisen kuin asiakkaankin taholta.

Lisätietoa c-hepatiittista ja sen hoidosta löytyy THL:n sivuilta.

Tänä päivänä c-hepatiitti on parannettavissa. Valtakunnallinen hoitopolkusuositus kehoittaakin c-hepatiitin hoidon toteutuvan perusterveydenhuollossa.


Kommentoi: