22.11.2018

Eurooppalainen hiv- ja hepatiittitestausviikko Hivpointilla

Eurooppalainen hiv- ja hepatiittitestausviikkoEurooppalaista hiv- ja hepatiittitestausviikkoa vietetään jo kuudetta kertaa. Viikon teemana on Testaa, hoida ja ehkäise. Hivpointin Checkpoint-palvelu tarjoaa hiv-testauksen ohella C-hepatiittitestausta Tampereella ja Helsingissä.

A-ja B-Hepatiitit

Hepatiitit ovat maailman yleisimpiä tauteja. Hepatiitti A- ja B -yhdistelmärokote suojaa sekä A- että B –hepatiittiviruksen aiheuttamilta maksatulehduksilta. Hepatiitti A tarttuu lähes aina saastuneen ruuan ja juoman välityksellä matkoilla maissa, joissa on huono hygieniataso.  Seksitavoista peräaukon nuolemiseen liittyy tartuntariski.  Hepatiitti B leviää kuten hiv, suojaamattomassa seksissä tai veren välityksellä. Hepatiitti B tarttuu huomattavasti helpommin kuin hiv. Miehille, joilla on seksiä miesten kanssa, on suositeltavaa ottaa A- ja B-hepatiittirokotteet tai yhdistelmärokote. A- ja B-hepatiittirokotteet ovat kansallisen rokotusohjelman mukaan maksuttomia homo- ja bi-miehille. Hivpointin Checkpoint-palvelu tarjoaa Helsingissä Hepatiitti A- ja B- rokotteita maksutta miehille, joilla on seksiä miesten kanssa. Rokotuksia varten tulee varautua henkilöllisyystodistuksella. Katso rokotusajankohdat artikkelin lopusta.

C-Hepatiitti

C-hepatiittiin ei ole rokotetta. C-hepatiitin hoitoon on olemassa hyvä lääkitys, jolla virus saadaan poistettua elimistöstä. Suomessa C-hepatiittitartuntoja todetaan vuodessa reilu 1000, joista suurin osa suonensisäisiä huumeita käyttävillä. Alle 100 tartunnan arvioidaan olevan seksiteitse saatu.

C-hepatiitti voi tarttua suojaamattomassa anaaliseksissä, nyrkkinainnissa eli fistauksessa ja yhteiskäytössä olevien seksilelujen välityksellä, mikäli elimistöön tai limakalvoille pääsee infektoitunutta verta. C-hepatiitin tartuntariski on siis suuri seksitavoissa, joissa voi esiintyä limakalvovaurioita ja verenvuotoa.

C-hepatiitti virukselta suojautumiseen pätee samat turvallisemman seksin käytännöt kuin hiviltä suojautumiseenkin. Anaaliyhdynnässä tulee käyttää kondomia ja vesiliukoista tai silikonipohjaista liukuvoidetta. Nyrkkinainnissa tulee käyttää kertakäyttöisiä hanskoja sekä runsaasti liukuvoidetta. Seksilelut tulee pestä käyttäjien välillä tai käyttää niiden suojana kondomia. Ryhmäseksitilanteissa kondomi tulee vaihtaa aina kuin seksikumppani vaihtuu ja hanskat tulee vaihtaa aina fistattavan vaihtuessa.

 C-hepatiitin testaus

C-hepatiitti voidaan tutkia suoninäytteestä tai pikatestillä sormenpään veripisarasta. Verestä tutkitaan vasta-aineita. Testi ei pysty erottelemaan, onko kyseessä hoitamaton infektio tai spontaanisti parantunut tartunta. Vasta-aineet jäävät vereen parantumisesta tai hoidetusta infektiosta huolimatta. Mikäli henkilöllä on aiemmin todettu C-hepatiitti, vasta-ainetestiä ei voi käyttää.

Testaustapahtumat:

WALK-IN-testaus maahan muuttaneille Helsingissä: Mahdollisuus C-hepatiittitestiin riskikartoituksen perusteella hiv-testauksen yhteydessä maanantaina 26.11. klo 14-18. Anonyymi ja maksuton. Hivpoint, Unioninkatu 45 K, Helsinki.

Checkpoint-testaus homo- ja bimiehille Oulussa: Hiv-pikatestausta tiistaina 27.11.  klo 14-17. Maksuton. Kumppanuuskeskus, os. Kansankatu 53, 1 krs., Oulu.

Checkpoint-testaus homo- ja bimiehille Tampereella: C-hepatiitti- ja hiv-pikatestausta torstaina 29.11. klo 16-18. Maksuton. Hivpoint, os. Näsilinnankatu 48 E, Tampere.

Checkpoint-testaus homo- ja bimiehille Helsingissä: Hiv-pikatestausta ja mahdollisuus C-hepatiittipikatestiin riskikartoituksen perusteella torstaina 29.11. klo 14-18 Checkpoint-testauksessa. Ilman ajanvarausta. Maksuton. Glögitarjoilu! Hivpoint, os. Unioninkatu 45 K, Helsinki.

Hepatiiitti A- ja B- rokotusta Checkpoint-testauksen yhteydessä Helsingissä: Maksutonta A- ja B-hepatiittirokotusta homo-, bi- ja muille miehille, joilla on seksiä miesten kanssa. To 29.11. klo 14-18 Helsingissä, Unioninkatu 45 K (Huom! Henkilöllisyystodistus mukaan).


Kommentoi: