17.11.2017

Hepatiittitartunnan voi saada myös suojaamattomassa seksissä

European_HIV-Hep_Testing_Week_2017_ENG_BW

Eurooppalainen hiv- ja hepatiittitestausviikko alkaa tänään. Testausviikkoa vietetään 17.-24.11.2017. Teemaviikko kannustaa ihmisiä hiv- ja hepatiittitesteihin ja tulemaan tietoiseksi omasta statuksesta. Viikkoa vietetään teemalla “testaa, hoida, ehkäise!”

Katso Hivpointin hiv- ja hepatiitti C-testaustapahtumat!

A- ja B-hepatiitit

Hepatiitit ovat maailman yleisimpiä tauteja. Hepatiitti A- ja B-yhdistelmärokote suojaa sekä A- että B-hepatiittiviruksen aiheuttamilta maksatulehduksilta.

Homo- ja bimiesten on suositeltavaa ottaa A- ja B-hepatiittirokotteet tai yhdistelmärokote. Kansallinen rokotusohjelma päivittyi marraskuussa 2017: sekä A- että B-hepatiittirokotteet ovat nyt maksuttomia miehille, joilla on seksiä miesten kanssa. Rokotteen voi hakea omalta terveysasemalta tai Hivpointin Checkpoint-palvelusta.

C-hepatiitti

C-hepatiitti on Suomessa yleisin hepatiitti. Se tarttuu veren välityksellä. Mikäli seksin aikana elimistöön tai limakalvoille pääsee infektoitunutta verta, riski on olemassa. C-hepatiittiin ei ole rokotetta. Suurin osa sairastaa taudin oireettomana. 

Seksiteitse tarttuvat taudit ovat lisääntyneet viime vuosina huomattavasti miesten välisessä seksissä. Maailmalla miesten välisessä seksissä saadut C-hepatiitti tartunnat ovat lisääntyneen paljolti suojaamattoman anaaliseksin seurauksena. Suomessa C-hepatiitti tartuntoja todetaan vuodessa reilu 1000, joista suurin osa suonensisäisiä huumeita käyttävillä. Alle 100 tartuntaa arvioidaan olevan seksiteitse saatu.

Miten C-hepatiitti tarttuu seksissä?

C-hepatiitti voi tarttua suojaamattomassa anaaliseksissä, nyrkkinainnissa eli fistauksessa ja yhteiskäytössä olevien seksilelujen välityksellä, mikäli elimistöön tai limakalvoille pääsee infektoitunutta verta. C-hepatiitti tartuntariski on siis suuri seksitavoissa, joissa voi esiintyä limakalvo vaurioita ja verenvuotoa. Virus pysyy elimistön ulkopuolella tartuttavana huomattavasti pidempään kun hi-virus, joten C-hepatiitti tarttuu suojaamattomassa seksissä huomattavasti helpommin kuin hiv.

Miten suojautua?

Hepatiitti C-virukselta suojautumiseen pätee samat turvallisemman seksin käytännöt kuin hiviltä suojautumiseenkin. Anaaliyhdynnässä tulee käyttää kondomia ja vesiliukoista tai silikonipohjaista liukuvoidetta. Nyrkkinainnissa tulee käyttää kertakäyttöisiä hanskoja sekä runsaasti liukuvoidetta. Seksilelut tulee pestä käyttäjien välillä tai käyttää niiden suojana kondomia. Ryhmäseksitilanteissa kondomi tulee vaihtaa aina kuin seksikumppani vaihtuu ja hanskat tulee vaihtaa aina fistattavan vaihtuessa.

C-hepatiitti-testaus perusterveydenhuollossa

C-hepatiitti luokitellaan seksitauteihin, mutta useimmiten se liitetään vain suonensisäisten huumeiden käyttäjiin. Veren välityksellä tarttuvana se on pistoshuumeiden käyttäjillä yleinen. Seksiin liittyvää C-hepatiittiriskiä ei osata välttämättä arvioida terveydenhuollossa, koska seksitapojen ja riskien puheeksiotto ja seksistä puhuminen koetaan hankalaksi terveysalan ammattilaisten keskuudessa. Näin testiä ei osata tarjota vaan testiin pääsy edellyttää lähes aina asiakkaan omaa pyyntöä perusteluineen.

C-hepatiitti testataan verikokeella. C-hepatiitin vasta-aineet ilmaantuvat yleensä hitaasti, 1-4 kuukauden kuluessa tartunnasta. C-hepatiitin vasta-ainepositiivisuus varmennetaan aina muilla testeillä. Mahdollisen kantajuuden poissulkemiseksi suositellaan HCV-RNA-PCR-testiä, jossa selvitetään onko elimistössä C-hepatiittivirusta. Ellei virusta löydy, hepatiitti C on parantunut spontaanisti.

C-hepatiitin pikatestaus

Kuten hiv-testaukseen, myös C-hepatiittiin on olemassa pikatestejä. Hepatiitti-C-pikatesti tehdään sormenpäästä otettavasta verinäytteestä ja tuloksen testistä saa 20 minuutin kuluttua. Pikatestillä haetaan vasta-aineita. Testi ei pysty erottelemaan, että onko kyseessä tuore akuutti infektio, aikaisemmin saatu tai spontaanisti parantunut tartunta vai hoitamaton C-hepatiittitartunta. Vasta-aineet jäävät vereen parantumisesta tai hoidetusta infektiosta huolimatta.

Eurooppalaisen hiv- ja hepatiittitestausviikon aikana Hivpointin Checkpoint-palvelu tarjoaa hiv-testauksen ohella myös mahdollisuuden hepatiitti C-testiin Tampereella, Oulussa ja Helsingissä. C-hepatiittitesti tehdään hiv-pikatestauksen yhteydessä riskikartoituksen perusteella. C-hepatiittitestauksen yhteydessä tulee varautua esittämään henkilötodistus. Hiv-pikatestin saa edelleen anonyymisti.

Lisäksi homo- ja bimiesten on mahdollisuus saada A ja/tai B-hepatiittirokotteet Helsingin toimipisteessä.

Hiv- ja hepatiitti C-testaustapahtumat:

HELSINKI:

WALK-IN-testaus maahanmuuttajille: Hiv-testauksen yhteydessä mahdollisuus hepatiitti C-testiin riskikartoituksen perusteella.
Ma 20.11. klo 14-18. Anonyymi ja maksuton. Hivpoint, Unioninkatu 45 K, Helsinki.

Checkpoint-testaus homo- ja bimiehille: Hiv-pikatestausta, mahdollisuus hepatiitti C-testiin riskikartoituksen perusteella.
To 23.11. klo 14-18. Ilman ajanvarausta. Maksuton. Glögitarjoilu! Hivpoint, os. Unioninkatu 45 K, Helsinki.

TAMPERE:

Checkpoint-testaus homo- ja bimiehille: Hepatiitti C & hiv-pikatestaustapahtuma (mahdollisuus myös kuppa-, tippuri- ja klamydiatesteihin).

Ti 21.11. klo  14-18. Maksuton. Glögitarjoilu! Hivpoint, os. Aleksanterinkatu 29 A 29, Tampere.

OULU:  

Checkpoint-testaus homo- ja bimiehille: Hepatiitti C ja hiv-pikatestaustapahtuma (mahdollisuus myös tippuri- ja klamydiatesteihin).

Pe 24.11. klo 13-17. Maksuton. Kumppanuuskeskus, os. Kansankatu 53, 1 krs., Oulu.


Kommentoi: