EUROOPPALAINEN HIV- JA HEPATIITTI-TESTAUSVIIKKO 18.11.-25.11.

HIV testing week logo stg10_option1Eurooppalaista hiv-hepatiitti-testausviikkoa vietetään vuonna 2016 jo neljättä kertaa. Testausviikon tavoitteena on kannustaa ihmisiä hiv- (ja hepatiitti-) testeihin ja tulemaan tietoiseksi statuksestaan. Viikon teema tänä vuonna on testaa, hoida ja ehkäise!

Hepatiittitartunnan voi saada myös suojaamattomassa seksissä

A- ja B-hepatiitit

Hepatiitit ovat maailman yleisimpiä tauteja. Hepatiitti A- ja B -yhdistelmärokote suojaa sekä A- että B –hepatiittiviruksen aiheuttamilta maksatulehduksilta. Hepatiitti A tarttuu lähes aina saastuneen ruuan ja juoman välityksellä matkoilla maissa, joissa on huono hygieniataso.  Seksitavoista peräaukon nuoleminen on tartuntariski.  Hepatiitti B leviää kuten hiv, suojaamattomassa seksissä tai veren välityksellä. Hepatiitti B tarttuu huomattavasti helpommin kuin hiv. Miehille, joilla on seksiä miesten kanssa, on suositeltavaa ottaa A- ja B –hepatiitti yhdistelmärokote. Suomessa rokote täytyy maksaa itse.

C-hepatiitti

C-hepatiitti on Suomessa yleisin hepatiitti. Se tarttuu veren välityksellä. Mikäli seksin aikana elimistöön tai limakalvoille pääsee infektoitunutta verta, riski on olemassa.  C-hepatiittiin ei ole rokotetta.  Suurin osa sairastaa taudin oireettomana.
Noin 20 – 45 % akuuteista infektioista paranee spontaanisti alle viidessä vuodessa. Osa tartunnoista jää pysyväksi ja johtaa pitkän ajan kuluessa esim. maksakirroosiin.  C-hepatiittiviruksen eteneminen on hyvin hidasta ja tavallisesti hoitoa ei aloiteta. Hoidon perusteena on merkittävä maksavaurio tai hiv-tartunta.
Hepatiitin testaaminen ja mahdollisen virustartunnan seuranta on tärkeää. Mikäli henkilöllä on hiv-tartunta, tulee C-hepatiitti hoitaa.
C-hepatiitin hoitomahdollisuudet ovat merkittävästi parantuneet kahden viime vuoden aikana. C-hepatiitin hoitoon on kehitetty useita lääkkeitä, joiden vaikutuksesta yli 90 % paranee 8 – 24 viikon hoidolla. Seksiteitse tarttuvat taudit ovat lisääntyneet viime vuosina huomattavasti miesten välisessä seksissä. Maailmalla miesten välisessä seksissä saadut C-hepatiitti tartunnat ovat lisääntyneen paljolti suojaamattoman anaaliseksin seurauksena. Suomessa C-hepatiitti tartuntoja todetaan vuodessa noin 1600, joista suurin osa suonensisäisiä huumeita käyttävillä. Arviolta alle 100 tartuntaa arvioidaan olevan seksiteitse saatu.

Miten C-hepatiitti  tarttuu seksissä?

C-hepatiitti voi tarttua suojaamattomassa anaaliseksissä, nyrkkinainnissa eli fistauksessa ja yhteiskäytössä olevien seksilelujen välityksellä, mikäli elimistöön tai limakalvoille pääsee infektoitunutta verta. C-hepatiitti tartuntariski on siis suuri seksitavoissa, joissa voi esiintyä limakalvo vaurioita ja verenvuotoa. Virus pysyy elimistön ulkopuolella tartuttavana huomattavasti pidempään kun hi-virus, joten  C-hepatiitti tarttuu suojaamattomassa seksissä huomattavasti helpommin kuin hiv.

Miten suojautua?

C-hepatiitti virukselta suojautumiseen pätee samat turvallisemman seksin käytännöt kuin hiviltä suojautumiseenkin. Anaaliyhdynnässä tulee käyttää kondomia ja vesiliukoista tai silikonipohjaista liukuvoidetta. Nyrkkinainnissa tulee käyttää kertakäyttöisiä hanskoja sekä runsaasti liukuvoidetta. Seksilelut tulee pestä käyttäjien välillä tai käyttää niiden suojana kondomia. Ryhmäseksitilanteissa kondomi tulee vaihtaa aina kuin seksikumppani vaihtuu ja hanskat tulee vaihtaa aina fistattavan vaihtuessa.

C-hepatiitti-testaus perusterveydenhuollossa

C-hepatiitti luokitellaan seksitauteihin, mutta useimmiten se liitetään vain suonensisäisten huumeiden käyttäjiin. Veren välityksellä tarttuvana se on pistoshuumeiden käyttäjillä yleinen. Seksiin liittyvää C-hepatiittiriskiä ei osata arvioida terveydenhuollossa, koska seksitapojen ja riskien puheeksi otto terveysalan ammattilaisten keskuudessa ei toimi ja seksistä puhuminen koetaan hankalaksi. Näin testiä ei osata tarjota vaan testiin pääsy edellyttää lähes aina asiakkaan omaa pyyntöä perusteluineen.
C-hepatiitti testataan verikokeella. C-hepatiitin vasta-aineet ilmaantuvat yleensä hitaasti, 1-4 kuukauden kuluessa tartunnasta. C-hepatiitti -vasta-ainepositiivisuus varmennetaan aina muilla testeillä. Mahdollisen kantajuuden poissulkemiseksi suositellaan HCV-RNA-PCR  –testiä,  jossa selvitetään onko elimistössä C-hepatiittivirusta. Ellei virusta löydy, C-hepatiitti on parantunut spontaanisti.

C-hepatiitin pikatestaus

Kuten hiv-testaukseen, myös C-hepatiittiin on olemassa pikatestejä. C-hepatiitti pikatesti tehdään sormen päästä otettavasta verinäytteestä ja tuloksen testistä saa 20 minuutin kuluttua. Pikatestillä haetaan vasta-aineita. Testi ei pysty erottelemaan, että onko kyseessä tuore akuutti infektio, aikaisemmin saatu tai spontaanisti parantunut tartunta vai hoitamaton C-hepatiitti–tartunta. Vasta-aineet jäävät vereen parantumisesta tai hoidetusta infektiosta huolimatta.

C-hepatiittitestausta CHECKPOINT 2.0 -palvelussa

Hiv-tukikeskuksen homo- ja bimiehille suunnattu CHECKPOINT 2.0 palvelu järjestää eurooppalaisen hiv- ja hepatiittitestausviikon aikana kampanjaluonteisesti C-hepatiittitestausta miehille, joilla on seksiä miesten kanssa. C-hepatiittitesti tehdään CHECKPOINT 2.0 hiv-pikatestauksen yhteydessä riskikartoituksen perusteella. C-hepatiittitestauksen yhteydessä tulee varautua esittämään henkilötodistus.

Lisätietoja homo- ja bimiehille suunnatuista palveluista: miestenkesken.fi

Lisätietoja Eurooppalaisesta hiv-hepatiitti testausviikosta: testingweek.eu