Ammattilaisille

Neuvontakuva

Ota seksuaalisuus puheeksi asiakkaan kanssa

Asiakastyössä ammattilaisella on mahdollisuus antaa yksilöllistä neuvontaa liittyen seksiin ja seksuaalisuuteen, kun asiakas ottaa aiheen puheeksi tai kun asiakkaalla on ollut seksiä ilman kondomia tai jokin muu riskitilanne. Seksin ja seksuaalisuuden puheeksiotto on mahdollista myös, kun tarjoat asiakkaalle hiv-testiä. Pidä seksiä terveystyössä samanarvoisena asiana kuin muita terveysteemoja, kuten rokotuksia, malarian ehkäisyä, ruokahygieniaa ja päihteiden käyttöä.

Seksin ja seksuaalisuuden puheeksiotto on helpompaa ja luontevampaa, kun ammattilainen on käsitellyt omia ennakkoluuloja ja asenteita liittyen seksiin. Seksistä puhuttaessa asiakkaan kanssa voi kysyä, mitä asiakas tarkoittaa kertomillaan asioilla tai ilmauksilla. Jotta asiakasta voi neuvoa parhaimmalla mahdollisella tavalla seksitautien suhteen, on hyvä kysyä, minkälainen seksiin liittyvä riskitilanne on ollut ja esimerkiksi kumpi osapuoli asiakas on tilanteessa ollut. Hiv-riski on pieni suuseksissä, sillä osapuolella, joka saa emätineritettä, siemennestettä tai esiliukastetta suuhun. Sillä osapuolella, joka vastaanottaa suuseksiä, ei ole hiv-riskiä. Lue lisää hiv-tartunnan riskistä seksissä täältä.

Asiakasta voi kannustaa tekemään oma ”turvaseksistrategia”. Asiakas voi pohtia, miten välttää riskitilanteita tai miten voi itselle sopivasti toimia turvallisesti. Ammattilaisen on hyvä välttää tekemästä oletuksia asiakkaan seksuaalisesta suuntautumisesta, kondomin käytöstä tai seksitavoista. Seksuaalineuvonta on yksilöllistä ja se toteutetaan asiakkaan tarpeiden mukaan.

Oma turvaseksistrategia voi sisältää esimerkiksi näitä:
Käytän aina kondomia emätin- tai anaaliyhdynnässä
• Käyn säännöllisesti seksitautitesteissä
• Käyn tarvittaessa seksitautitesteissä
• Käytän PrEP-lääkitystä hivin ennaltaehkäisynä
• Käytän aina anaaliyhdynnässä liukuvoidetta, vaikka kondomi jäisi käyttämättä

 

Tarjoa hiv- ja muita seksitautitestejä

Seksitautitesteihin pääsy ja hiv-testin saaminen on jokaisen asiakkaan oikeus ja jokaisen halukkaan tulee saada hiv-testi halutessaan. Lue Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeistus hiv-testauksen periaatteista. Asiakkaan tulee saada hiv-testi halutessaan anonyymisti.

Terveydenhuollon asiakkailla on eritasoisesti tietoa seksitaudeista ja hivistä ja siitä, milloin testeihin tulee hakeutua. Tästä syystä on tärkeää, että terveydenhuollon ammattilainen tarjoaa mahdollisuuden hiv-testiin ja ottaa puheeksi muiden seksitautien testaamisen. Tarjoa hiv-testiä, kun asiakkaalla on ollut seksiä ilman kondomia. Hiv-testi tulee ottaa, kun asiakkaalta tutkitaan muut seksitaudit tai todetaan jokin seksitauti. Muista myös, että joidenkin asiakkaiden on tärkeää saada tehdä hiv-testi useita kertoja. Tämä on seksuaalisesti aktiivisen asiakkaan kohdalla perusteltua.

Hiv-testin tarjoaminen voi olla perusteltua myös, kun asiakkaalla on oireita, joita ei voida muuten selittää. Esimerkiksi iäkkäät henkilöt ovat Hivpointin kokemuksen mukaan alitestattuja hivin suhteen, lue lisää tästä.