Tiedote koskien artikkelia Helsingin Sanomissa 6.1.2018

6.1.2018

Helsingin Sanomissa on ilmestynyt 6.1. artikkeli, joka kuvaa seksiturismia Thaimaassa. Alun perin jutun piti käsitellä Hivpointin maassa tekemää hivin ennaltaehkäisytyötä. Siksi siihen on haastateltu Thaimaassa Hivpointille vapaaehtoistyötä tehnyttä henkilöä. Haastattelussa on julkaistu hänen toimintansa kuvauksen ja mielipiteidensä ohella laajasti hänen yksityiselämänsä piiriin kuuluvia asioita. Nyt julkaistussa vapaaehtoisen haastattelussa on useita seksikauppaan liittyviä kannanottoja, jotka ovat vastoin Hivpointin periaatteita.

Olemme pahoillamme siitä millaisen kuvan artikkeli antaa työstämme Thaimaassa. Käymme vapaaehtoisemme kanssa keskustelun vapaaehtoistyön periaatteista ja sen jatkamisen edellytyksistä.

Hivpoint suhtautuu seksikauppaan ilmiönä kriittisesti. Emme hyväksy seksin ostamista, kun siihen liittyy ihmiskauppaa, paritusta, pakottamista tai ala-ikäisten hyväksikäyttöä    tai yleensäkään, jos se ei perustu täysi-ikäisten ja täysivaltaisten ihmisten vapaaehtoiseen sopimukseen. Seksikauppaan liittyy usein myös rakenteellista epätasa-arvoa ja ihmisten heikon taloudellisen tai oikeudellisen aseman hyväksikäyttöä.

Toimintaperiaatteidemme mukaisesti emme työssämme tuomitse yksittäisten ihmisten valintoja vaan pyrimme auttamaan heitä hiv-riskin pienentämisessä tai jo tapahtuneen riskitilanteen seurausten minimoimiseksi. Annamme myös apua ja neuvoja, jos ihminen haluaa muuttaa toimintatapojaan.

Hivpoint tekee Thaimaassa suomalaisiin kohdistettua hivin ennaltaehkäisytyötä, koska suomalaisten hiv-tartunnoista noin joka viides tulee Thaimaassa harrastetun suojaamattoman seksin seurauksena.

Hivpointin vapaaehtoisten toimenkuva Thaimaassa on levittää tietoa hivin ja muiden seksitautien ennaltaehkäisystä sekä antaa neuvontaa siitä kuinka toimitaan riskitilanteissa. Vapaaehtoiset ovat myös myös pitäneet yllä yhteyksiä suomalaismatkailijoiden suosimiin paikkoihin, joissa jaetaan Hivpointin materiaaleja. Vapaaehtoiset ovat olleet henkilöitä, jotka ovat oleskelleet syystä tai toisesta pidemmän ajan Thaimaassa (esimerkiksi vuorotteluvapaa) ja halunneet antaa omaa aikaansa hivin ennaltaehkäisytyöhön. Tätä työtä on tehty vuodesta 2014 saakka.

Jukka Keronen
Toiminnanjohtaja
HIV-säätiö/Hivpoint
puh. 040-5648814
jukka.keronen@hivpoint.fi

6 responses to “Tiedote koskien artikkelia Helsingin Sanomissa 6.1.2018”

 1. Anna Karjalainen says:

  Yllättävää, että valistaminen pitää viedä noinkin käytännön tasolle ja kirjoituksen vapaaehtoinen vielä rehvastelee saamisillaan.
  Millaisia vaateita HIV-tukisäätiöllä on vapaaehtoisille ja tulevat moraalit käytöstapojen ohessa keskusteluihin vai onko vapaaehtoistyö enemmän vertaistukea kuten artikkelissa esiintyvän Teron osalta ilmenee?

  Useat thaimaalaiset seksityöläinet ovat alaikäisä tai lapsia, palveluiden hyväksikäyttäjiä koskee suomen rikoslainsäädäntö vaikka se tahtoo monelta unohtua.

 2. Tarja Malinen says:

  Teillä on hyvin erikoinen vapaaehtoistyöntekijä??

 3. Gregg Homme says:

  Ihan realismia…

  Noil alueil pornobusiness on kylmää realismia ja se pittä ymmärtää. Tietty sitä voi virallisesti kyseenalaistaa, mutta suomalaisten kannalta tuollaosta uhteistyätä tollaisen paavilllisuuden nomis ei pidä vetää vessan pytystä läpi. Ei pidä olla paavillisempi kuin paavi ite vaan huomioida oman taustan etu. Et ei kannata kiillottaa sädekehää…

  Ylen uutisoinnista oon myönteisesti yllättyny: Omat hiv-testtit ja ennakkolääkitys. Toivottavasti tulee käytäntöön ASAP. Otan käyttöön samantien…

 4. Taimi Rautiainen says:

  Helsingin Sanomille iso kiitos ko. artikkelista.

 5. Kamala juttu says:

  Erinomainen ratkaisu Hivpointilta. Olin järkyttynyt ko.HS:n artikkelista ja annoin siitä palautetta myös HS:n toimitukselle. Juttu oli täysin ala-arvoinen ja sai kuulostamaan seksin ostamisen täysin arkipäiväiseltä ja hyväksyttävältä asialta.
  Lisäksi järkytyin “kumimiehen” siviiliammatista ja hänen lausunnoista. Enkä ole mikään pumpulissa kasvanut todellakaan ja tiedoston maailmalla tapahtuvat asiat.

  Vapaaehtoisten käyttö ei todellakaan aina ole hyvä asia. Myöskään lasten kanssa toimiessa ja lähtökohtaisesti kannata vapaaehtoistoimintaa, ilman taustojen tarkistamista ja valvontaa.

 6. Hivpoint says:

  Hei,

  kiitos palautteesta.

  Hivpoint on tehnyt Thaimaassa suomalaisiin kohdistettua hivin ennaltaehkäisytyötä, koska suomalaisten hiv-tartunnoista merkittävä osa (noin joka viides) tulee Thaimaassa matkailun seurauksena.

  Hivpointin vapaaehtoiset Thaimaassa ovat olleet henkilöitä, jotka ovat oleskelleet maassa pidemmän ajan (esimerkiksi vuorotteluvapaalla) ja halunneet antaa omaa aikaansa hivin ennaltaehkäisytyöhön. Tätä työtä on tehty vuodesta 2014 saakka.

  Vapaaehtoisten toimenkuva Thaimaassa on ollut levittää tietoa hivin ja muiden seksitautien ennaltaehkäisystä sekä antaa neuvontaa siitä, kuinka toimia riskitilanteiden jälkeen. Vapaaehtoiset ovat myös myös jakaneet Hivpointin materiaaleja, kuten hiv-tartuntojen ennaltaehkäisystä kertovia esitteitä.

  Olemme tarkistaneet vapaaehtoistyön käytäntöjämme, ja Thaimaan-matkailijoille suunnattua työtä tekevät nykyään vain säätiön omat työntekijät. Käytännössä tämä tarkoittaa, että olemme luopuneet Thaimaassa tehtävästä kenttätyöstä toistaiseksi.

  Ystävällisin terveisin,
  Hivpoint

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Syötä laskutoimituksen vastaus alla olevaan kenttään *