Hepatiitit

A- ja B-hepatiitit

Hepatiitit ovat viruksen aiheuttamia maksatulehduksia. Hepatiitti A tarttuu lähes aina saastuneen ruuan ja juoman välityksellä matkoilla maissa, joissa on huono hygieniataso. Seksitavoista peräaukon nuoleminen on tartuntariski. Hepatiitti A paranee itsestään, vaikka aikuisella toipumiseen voi kulua kuukausiakin. A-hepatiittiin sairastunut ei jää viruksen kantajaksi.

Hepatiitti B leviää kuten hiv, suojaamattomassa seksissä tai veren välityksellä. Hepatiitti B tarttuu huomattavasti helpommin kuin hiv. Sairastuneista alle prosentilla infektio muuttuu hyvin voimakasoireiseksi, jolloin maksa menee muutamassa päivässä kuolioon. Joskus B-hepatiitti-infektio muuttuu krooniseksi. Krooninen infektio voi johtaa maksan vajaatoimintaan, ja se lisää maksakirroosin ja maksasyövän riskiä.  A- ja B-hepatiittiin on olemassa yhdistelmärokotesarja, joka antaa elinikäisen suojan molempia vastaan.

C-hepatiitti

C-hepatiitti tarttuu veren välityksellä, eikä siihen ole rokotetta. C-hepatiitti tarttuu herkästi pistoshuumeiden käyttäjien keskuudessa yhteisten pistosvälineiden kautta. Harvinaisia tartuntatapoja ovat synnytyksessä äidistä lapseen tapahtuvat tartunnat ja seksitartunnat. C-hepatiitti tarvitsee tarttuakseen aina verikontaktin.

Suurin osa sairastaa taudin oireettomana. Noin 20 – 45 % akuuteista infektioista paranee spontaanisti alle viidessä vuodessa. Osa tartunnoista jää pysyväksi ja johtaa pitkän ajan kuluessa esim. maksakirroosiin. C-hepatiittiviruksen eteneminen on hyvin hidasta ja tavallisesti hoitoa ei aloiteta heti.

C-hepatiittia ei testata rutiininomaisesti, vaan tilanne arvioidaan yksilöllisesti riskien perusteella.