Hae nettineuvonnasta

Testaus

13.11.2012

Kysymys

Hei! Luettuani englannin kielisiltä sivuilta HIV testauksesta, siellä mainittiin useilla sivuilla testin olevan melko varma jo 3 kuukauden kohdalla ja vain harvoissa tapauksissa voi vasta-aineet näkyä vasta puolen vuoden jälkeen. Kävin testeissä kun aikaa oli mennyt 5 kuukautta. Minulla on ollut nyt paha suuhiiva kierre, joka on käsittääkseni yksi HIVn oireista. Niimpä toivoisinkin rehellistä vastausta hiv testaukseen. Onko hiv testi todella luotettava 3 kuukauden jälkeen vai onko syytä käydä testissä vielä 6 kuukaudenkin jälkeen? Miksi eri maissa testi ajat vaihtelevat? Jos on pienikin mahdollisuus, että minulla sittenkin on hiv niin tottakai menen vielä testiin. Nyt luotan teidän vastaukseenne. Kiitos!

Vastaus

Hei! Hiv-tukikeskus toimii THL: n ohjeiden mukaan ja Suomessa on käytössä joko laboratoriossa tehtävä immunokemiallinen testi (ELISA, EIA) tai paikanpäällä tehtävä pikatesti(ns. vieritesti). Immunokemiallisena testinä on suositeltavaa käyttää sekä vasta-aineet että antigeenit tunnistavia yhdistelmätestejä (S-HIVAgAb). Valitettavasti meillä ei ole resursseja selvittää minkälaisia testejä muissa maissa käytetään.

HIV-testin negatiivinen tulos on luotettava kun kolme kuukautta eli 12 viikkoa on kulunut mahdollisesta tartuntariskitilanteesta. Jos tartunnan mahdollisuudesta on kulunut 3 kk tai enemmän, negatiivinen testitulos tarkoittaa, ettei testatulla ole hiv-tartuntaa. Ainoastaan riskitilanteen jälkeistä hiv-estolääkitystä (PEP) saaneella potilaalla serokonversio voi kuitenkin viivästyä, minkä vuoksi henkilöä tulee seurata 6 kk asti.