Raskaus ja hiv

Hiv voi tarttua sikiöön raskauden, synnytyksen tai imetyksen aikana. Ajoissa aloitettu hiv-lääkitys estää tartunnan siirtymisen äidiltä sikiölle. Suomessa noin kolmannes hiv-tartunnoista todetaan naisilla.

Hiv- ja muihin seksitautitesteihin kannattaa hakeutua jo raskautta suunniteltaessa. Raskauden alkuvaiheessa äitiysneuvolassa tarjotaan jokaiselle raskaana olevalle hiv-testiä. Myös raskaana olevan kumppani voi samalla pyytää hiv-testiä itselleen. Testaus on tärkeää, jotta hiv-tartunta löydetään raskauden varhaisessa vaiheessa. Hivin lääkehoito raskauden aikana ja verikontaktin minimoiminen synnytyksessä estävät tehokkaasti tartunnan siirtymistä raskaana olevalta syntyvälle lapselle. Ilman lääkehoitoa on hiv-tartunnan riski 15-40 %:n luokkaa. Hivin varhainen toteaminen ja äidin säännöllisesti otettu ja hyvin hoidettu lääkitys alentavat tartuntariskin jopa alle yhteen prosenttiin.

Jos naisella tai hänen puolisollaan on raskauden aikana mahdollisia riskitilanteita, joissa hiv voi tarttua, suositellaan uusintatestiä.

Hiv-positiivisena raskaaksi

Hiv-tartunta ei vähennä naisen hedelmällisyyttä eikä vaikuta raskauden kulkuun. Hiv-positiivisten henkilöiden kannattaa ottaa raskauden suunnittelu puheeksi oman hoitavan lääkärin kanssa. Raskaus ja synnytys eivät vaikuta naisen hiv-tartunnan kulkuun silloin, kun hiv-tartuntaa hoidetaan asianmukaisesti. Toisinaan naisen viruslääkitystä saatetaan joutua muuttamaan raskautta suunniteltaessa tai raskauden aikana.

Hiv-positiivisen hedelmällisessä iässä olevan naisen lääkitys tulee suunnitella ottaen huomioon raskauden mahdollisuus. Naisen ollessa hiv-positiivinen ja miehen hiv-negatiivinen voidaan hedelmöityskeinona käyttää koti-inseminaatiota, jolloin sperma viedään emättimeen esimerkiksi injektioruiskulla mukista tai kondomista ovulaation aikana. Jos mies on hiv-positiivinen ja nainen hiv-negatiivinen, voi hedelmöityskeinona olla yhdyntä. Tartunnan riskiä saadaan tehokkaasti laskettua, kun hiv-tartunnan saaneella on käytössä hiv-lääkitys. Tämä perustuu siihen, että sopivan hiv-lääkityksen ollessa käytössä virusmäärä laskee mittaamattomalle tasolle. Tällöin tartunnan riskiä ei ole, ei edes suojaamattomassa yhdynnässä.

Hiv-positiivisen naisen raskautta seurataan hieman tiheämmin ja synnytystapa suunnitellaan etukäteen. Suomen olosuhteissa hiv-tartunnan saaneen ei pidä imettää, vaan ruokinta tapahtuu korvikemaidon tai luovutetun äidinmaidon avulla. Synnytyksen jälkeen äiti saa estolääkkeen maidonnousuun.

Jos raskaus ei onnistu vuoden kuluessa, suositellaan keskustelemaan asiasta gynekologisen seurannan tai infektiolääkärin vastaanoton yhteydessä lapsettomuusselvitysten käynnistämiseksi. Myös hiv-tartunnan saaneilla on mahdollisuus hedelmöityshoitoihin. 

Lisätietoa: Arvosta.fi.