Kun saat tiedon hiv-tartunnasta

Suomessa hiv-tartuntoja todetaan noin 170 henkilöllä vuosittain. 30 vuoden aikana Suomessa hiv on todettu yli 3000 henkilöllä. Hiv-lääkityksen kehittymisen myötä hivin kanssa voi elää täysipainoista elämää. Lääkityksellä olevan hiv-tartunnan saaneen eliniän ennuste on sama kuin ilman hiv-tartuntaa.

Todettu hiv-tartunta on aina käännekohta tartunnan saaneen elämässä. Alkuvaiheeseen liittyy paljon kysymyksiä, epätietoisuutta ja opettelua elämään pitkäaikaisen sairauden kanssa. Jokainen tartunnan saanut kokee hyvin eri tavoin oman sairautensa. Toiselle alkuvaihe ja tartunnasta kuuleminen voi olla vaikeaa, kun taas toinen voi kokea helpottavana saada vahvistuksen omiin epäilyihin ja päästä hyvän hoidon piiriin.

Hiv-tartunnan saanut voi jatkaa opintojaan tai työelämässä lähes aina ihan tavalliseen tapaan. Hiv ei tartu missään arkipäiväisissä tilanteissa, joten myös oman lähipiirin ja perheen parissa tai harrastuksissa voi jatkaa toimimista entiseen malliin. Hiv-tartunnan saaneet voivat seurustella ja perustaa perheen. Ajoissa aloitettu hiv-lääkitys estää tartunnan raskaana olevalta sikiölle. Hyvän lääkehoidon ansiosta voi elää ilman oireita hi-viruksesta. Lääkehoidon avulla tartunnan eteneminen saadaan tavallisesti pysäytettyä.

Toimiva lääkehoito estää hivin tarttumisen myös seksissä ilman kondomia. Hiv-lääkitys laskee virusmäärän veressä ja muissa eritteissä mittaamattomaksi. Tämä tarkoittaa, että eritteissä, kuten sperma tai emätinerite, on erittäin vähän virusta. Kun virukset ovat mittaamattomissa, hiv ei tartu seksissä ilman kondomia. On hyvä muistaa, että vaikka hiv-tartunnan riskiä ei ole, muut seksitaudit (esim. klamydia, tippuri ja kuppa) voivat kuitenkin tarttua suojaamattomassa yhdynnässä ja suuseksin välityksellä kummallekin osapuolelle.

Valitettavasti hiviä ja tartunnan saaneita kohtaan esiintyy vielä epätietoisuutta. Monilla on päivittämätöntä tietoa hivin tarttuvuudesta ja hiv-riskin yleisyydestä, minkä vuoksi hiv-tartunnan saaneet saattavat kohdata ennakkoluuloja.

Moniin kysymyksiin tartunnan eri vaiheissa saa tukea Hivpointista tai potilasjärjestö Positiiviset ry:stä sekä oman alueen infektio- tai sisätautipoliklinikalta hoitavalta lääkäriltä tai sairaanhoitajalta. Hiv-tartunnan toteamisen jälkeen ei tarvitse jäädä yksin pohtimaan asioita ja etsimään tietoa.