Hiv-testaus

Hiv-tartunnan voi todeta ainoastaan käymällä hiv-testissä, jossa verestä tutkitaan hi-viruksen vasta-aineita. Hiv-tartunta ei näy päällepäin, eikä sitä voi todeta oireista. Lue tarkemmin tartuntareiteistä.

Hiv-vasta-ainetestillä mitataan, onko elimistöön muodostunut hi-viruksen vasta-aineita. Vasta-aineiden muodostumisajankohta on kiinni jokaisen perintötekijöistä ja hi-virustyypistä. Nykyisissä testeissä vasta-aineet näkyvät jokaisella ihmisellä viimeistään kolmen kuukauden kuluttua mahdollisesta tartuntatilanteesta.

Hi-virusmäärät ihmisen eritteissä ovat erityisen suuria pian tartuntahetken jälkeen, jolloin tartunta ei vielä näy testissä. Ennen testituloksen varmistumista pitää kaikissa seksikontakteissa käyttää kondomia ja tarvittaessa liukuvoidetta.

Hiv-vasta-ainetestejä tehdään tavallisesti joko kyynärtaipeen laskimoverestä tai sormenpään veripisarasta. Tavallisin Suomessa käytetty hiv-testi on HivAgAb. Testi tunnistaa seerumista sekä antigeenin että vasta-aineet. Suoniverinäytteen vastauksen saamiseen menee noin viikko. Sormenpäästä otetusta veripisarasta voidaan tehdä pikatesti, jolloin vastauksen saa heti näytteenoton yhteydessä, yhdessä minuutissa.

Internetissä on saatavilla myös maksullisia kotitestejä, joilla hiviä voi testata kotioloissa. Kotitestien luotettavuudesta ei ole saatavissa riittävästi tietoa. Testien laatu vaihtelee, eikä niistä ole riittävästi kokemusta kotikäytössä.

Negatiivinen testitulos merkitsee sitä, että veressä ei ole todettu hi-viruksen vasta-aineita ja näin ollen testatulla ei ole hiv-tartuntaa. Mikäli testitulos on positiivinen eli testissä todetaan hiv-vasta-aineita, otetaan suoniverinäyte varmistustestiä varten. Varmistustestin tuloksen saa noin viikon kuluessa. Vasta varmistustestin jälkeen voidaan tehdä mahdollinen hiv-tartuntadiagnoosi.

Minne testiin?