Hiv-testaus

Hiv-tartunnan voi todeta ainoastaan käymällä hiv-testissä. Hiv-tartunta ei näy päällepäin, eikä sitä voi todeta oireista. Lue tarkemmin tartuntareiteistä.

Hiv-testiin voi hakeutua kolmen kuukauden kuluttua viimeisimmästä riskitilanteesta, kuten suojaamattomasta seksistä.

Miten hiv-testi toimii?

Hiv-testissä etsitään hi-viruksen vasta-aineita. Vasta-aineet muodostuvat tartunnan saaneen henkilön elimistössä reaktiona hi-virukseen. Vasta-aineet muodostuvat vain, jos on saanut hiv-tartunnan, eivätkä ne poistu kehosta koko elinaikana. Vasta-aineiden muodostumiseen menee vähintään kuukausi. Vasta-aineiden muodostumisajankohta on kiinni jokaisen perintötekijöistä ja hi-virustyypistä. Nykyisissä testeissä vasta-aineet näkyvät jokaisella ihmisellä viimeistään kolmen kuukauden kuluttua mahdollisesta tartuntatilanteesta.

Koska vasta-aineiden muodostumiseen menee 1-3 kuukautta, hiv-testi on jokaisen kohdalla täysin luotettava viimeistään kolmen kuukauden kuluttua viimeisimmästä riskitilanteesta. Useimmilla elimistö muodostaa hivin vasta-aineet jo aiemmin, noin 1-2 kk tartunnan saamisesta.

Hiv-vasta-ainetestejä tehdään tavallisesti joko kyynärtaipeen laskimoverestä tai sormenpään veripisarasta. Tavallisin Suomessa käytetty hiv-testi on HivAgAb. Testi tunnistaa seerumista sekä antigeenin että vasta-aineet. Suoniverinäytteen vastauksen saamiseen menee noin viikko. Sormenpäästä otetusta veripisarasta voidaan tehdä pikatesti, jolloin vastauksen saa heti näytteenoton yhteydessä, yhdessä minuutissa.

Hiv-tartunnan voi testata myös kotona. Lue lisää hiv-kotitesteistä täällä.

Hi-virusmäärät ihmisen eritteissä ovat erityisen suuria pian tartuntahetken jälkeen, jolloin tartunta ei vielä näy testissä. Ennen testituloksen varmistumista pitää kaikissa seksikontakteissa käyttää kondomia ja tarvittaessa liukuvoidetta.

Entä jos tulos on positiivinen?

Mikäli testitulos on positiivinen eli testissä todetaan hiv-vasta-aineita, otetaan suoniverinäyte varmistustestiä varten. Varmistustestin tuloksen saa noin viikon kuluessa. Vasta varmistustestin jälkeen voidaan tehdä mahdollinen hiv-tartuntadiagnoosi.

On hyvä muistaa, että hiviä voidaan hoitaa erittäin hyvin. Hoidon ansiosta hiv ei vaikuta juuri fyysiseen terveyteen eikä eliniän odotteeseen. Hiv ei myöskään tartu henkilöltä, joka on toimivalla hiv-lääkityksellä, ja jonka virustasot ovat mittaamattomissa. Hivin hoito on tehokkaimmillaan silloin, kun se aloitetaan mahdollisimman varhain. Lue lisää.

Entä jos tulos on negatiivinen?

Negatiivinen testitulos merkitsee sitä, että veressä ei ole todettu hi-viruksen vasta-aineita ja näin ollen testatulla ei ole hiv-tartuntaa. Testitulos on täysin varma kolme kuukautta ja siitä eteenpäin viimeisimmän riskitilanteen jälkeen.

Minne testiin?