Turvallisesti Thaimaassa!

Miksi suomalaiset saavat hiv-tartuntoja Thaimaasta?

Reissufiiliksissä matkailijan käyttäytyminen saattaa muuttua niin, että tulee otettua riskejä, joita ei kotimaassa ottaisi. Kondominkäyttö voi unohtua tai sitä ei ole saatavilla juuri silloin, kun pitäisi. Suomalaiset saavat lukuisia hiv-tartuntoja Thaimaasta vuosittain. 99 prosenttia Thaimaasta saaduista tartunnoista on todettu miehillä.

Hiv-tartunnan riski Thaimaassa on suurempi, koska tartuntojen esiintyvyys on yli kymmenkertainen verrattuna Suomeen. Thaimaassa kaikilla hiv-tartunnan saaneilla ei ole toimivaa hiv-lääkitystä, joka estäisi hivin tarttumisen seksissä ilman kondomia.

Hiv voi tarttua suojaamattomassa emätin- ja anaaliyhdynnyssä sekä suuseksissä sille osapuolelle, joka saa emätineritettä tai spermaa suuhun. 

Unohtuiko kondomi?

Timo Kokkila: THAIPALEELLA (Klikkaa kuva suuremmaksi)

Sarjis_5_PEP

Hiviin on olemassa jälkiehkäisylääkitys PEP (Post-Exposure Prophylaxis). Lääkityksellä voidaan merkittävästi pienentää hiv-tartunnan riskiä altistumisen jälkeen. Thaimaassa PEP-lääkitystä voi saada yksityisiltä klinikoilta lääkärin reseptillä. Hoitoon hakeutumista Thaimaassa kannattaa harkita, jos on ollut emätin- tai anaaliyhdynnässä ilman kondomia.

PEP-lääkitys Thaimaassa tulee aloittaa 72 tunnin sisällä suojaamattoman yhdynnän jälkeen.

Miten välttyä hiviltä ja muilta seksitaudeilta Thaimaassa?

Jokainen matkailija, jolla on suojaamatonta seksiä matkan aikana, on altis hiv- tai jollekin muulle seksitautitartunnalle. Tartunnat on helposti vältettävissä oikealla asenteella ja turvallisella seksillä.

Timo Kokkila: THAIPALEELLA (Klikkaa kuva suuremmaksi)

Sarjis_3_Kondomi_vähentää_tuntoherkkyyttä

Kondomi on hyvä matkavakuutus!

  • Pakkaa kondomit ja liukuvoiteet mukaan matkalle.
  • Jos ostat kondomeja Thaimaasta, varmista, että kondomi on laadukas, oikean kokoinen ja säilytetty suojassa auringonpaisteelta.
  • Käytä kondomia emätin- ja anaaliyhdynnän alusta loppuun saakka, myös suuseksissä.
  • Käytä liukuvoidetta, koska se ehkäisee haavaumien syntyä, estää kondomia hajoamasta kesken yhdynnän ja lisää nautinnollisuutta. Anaaliyhdynnässä kondomin lisäksi tulee aina käyttää liukuvoidetta.
  • Liukuvoiteen tulee olla vesi- tai silikonipohjainen. Erilaisten kosteusvoiteiden tai öljyjen käyttö liukasteena lisää tartuntariskiä, koska ne haurastuttavat kondomia ja saattavat rikkoa sen.

Käy testissä!

Jos sinulla on ollut suojaamatonta seksiä matkan aikana, on matkalta palattua hyvä hakeutua seksitautitesteihin tartuntojen poissulkemiseksi, vaikka olisi oireeton.

Klamydia- ja tippuritartunnat voidaan testata noin viikon kuluttua tartunnasta, kuppatartunta näkyy luotettavasti 4–6 viikon kuluttua ja hiv-testiin kannattaa hakeutua, kun mahdollisesta tartuntatilanteesta on kulunut kuukausi. Täysin varman tuloksen hiv-testistä saa, kun riskitilanteesta on kulunut kolme kuukautta.

Hiv ja muut seksitaudit saattavat olla oireettomia pitkäänkin, jolloin ne voi tietämättään tartuttaa eteenpäin. Hiv on usein erityisen tartuttava sairauden alkuvaiheessa. Testiin hakeutumista ja testituloksia odottaessa pitää huolehtia turvaseksistä kaikissa seksikontakteissa.

Suomessa hiv-tartunnat todetaan usein vasta siinä vaiheessa, kun lääkitys olisi jo pitänyt aloittaa. Ajoissa aloitetun lääkityksen avulla sairauden eteneminen voidaan pysäyttää ja sen kanssa voi elää täysipainoista ja oireetonta elämää. Hiv-testiin kannattaa siis hakeutua mahdollisimman pian mahdollisen riskitilanteen jälkeen.

Hivpointin maksuton ja nimetön hiv-pikatestaus

Teemme testausta Helsingissä, Tampereella ja Oulussa.
Varaa aika numerosta: +358 207 465 705 (ma-to 10–15.30) Lue lisää

Minne muualle testiin Suomessa?

Testiin matkan aikana

Jos seksitautitartuntaan viittaavia oireita ilmenee jo matkan aikana, on tarpeellista hakeutua paikallisen lääkärin vastaanotolle. Hoito saatetaan aloittaa epäilyn perusteella ilman tarkempia laboratorionäytteitä. Tällöin on tärkeää ottaa talteen tiedot annetusta lääkkeestä esimerkiksi säilyttämällä lääkepakkaus. Matkalta palattua on hyvä hakeutua lääkäriin kotimaassa ja varmistaa, että seksitauti on varmasti parantunut.

Jos olet matkalla kuukauden tai pidempään, voit hakeutua hiv-testiin jo Thaimaassa. Hakeudu testiin luotettavalle yksityiselle lääkäriasemalle.